Prawo jazdy uzyskane w Pl a nie wymeldowanie sie w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku blondynka13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blondynka13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Mam prawo jazdy polskie zrobilam je 2 lata temu w pl. W Polsce jestem zameldowana na stale ale w niemczech takze jestem zameldowana od 3 lat. Po utracie pracy w niemczech pojechalam do polski zrobic prawo jazdy. zameldowalam sie w polsce w biurze pracy i bylam w polsce 6 miesiecy. Jednak o fakcie ze musze sie z niemiec wymeldowac na czas mojego pobytu w polsce nie wiedzialam i teraz uslyszalam od znajomej ze moga mi zabrac prawo jazdy jak policja w niemczech mnie zlapie. To prada ale skad mialam wiedziec ze musze sie z tad wymeldowac na ten czas. jestem polka miejsce stale zamieszkania to polska tu mam meldunek . w niemczech jestem 3 lata. pomocy bo spac nie moge jak o tym mysle. mam sie udac do urzedu w niemczech niech to zanotuja ze bylam 2 lata temu w pl na ten czas i o tym fakcie nie wiedzialam. prosze o pomoc.

Polskie przepisy meldunkowe kieruja sie swoimi przeslankami, a niemieckie swoimi. Niemieckich przepisow meldunkiowych nie interesuje, czy ty masz zameldowanie "na stale" w Polsce jako "Polka", tylko gdzie faktycznie przebywasz. Okres 6-miesecy jest troche graniczny, bo za "faktycznie miejsce zamieszkania" uznaje sie generalnie to miejsce, w ktorym przebywa sie minimum 185 dni w roku.
A przepisy dotyczace robienia prawa jazdy za granica kieruja sie jeszcze innymi przeslankami, z reguly majac zameldowanie w NIemczech mozna zrobic prawo jazdy za granica (w Unii Europejskiej), jesli przebywa sie tam minimum pol roku. Poniewaz twoje 6 miesiecy w Polsce jest w obu przypadkach troche graniczne, to zadzwon anonimowo do urzedu wydajacego prawo jazdy w Niemczech i zapytaj sie na zasadzie: "Jestem obywatelka polska, mieszkam od 3 lat w NIemczech, mam zamiar wyjechac na 6 miesiecy do Polski, zrobic tam prawo jazdy i wrocic do Niemiec, czy ono bedzie tu wazne i czy musze sie na ten czas wymeldowac z NIemiec", to ci dokladnie powiedza

blondynka13
Mając meldunek w niemczech możesz jeżdzić na Polskim prawo jeżdzie.
Podczas kontroli okazujesz dowód osobisty i prawo jazdy.
Obecny dowód osobisty nie ma meldunku.
Jedyny problem może być wymiana prawa jazdy na Niemieckie ale tego nie potrzebujesz .
Wydział komunikacji w Niemczech niechętnie wymienia Polskie prawo jazdy.

Ostatnia edycja:
Mam podobna sytuacje, zasiegnalem informacji w Führerscheinstelle, rozmowe zaczalem od tego ze mam meldunek w PL i w DE jednak przewazajaca czesc czasu przebywam w Polsce dlatego tez tam zapisalem sie na kurs prawa jazdy. Pani na to, ze nie ma problemu skoro jestem tam zameldowany. Prawo jazdy bedzie wazne w calej Europie i nie musze go wymieniac, ja jednak powiedzialem, ze bym chcial bo tak sobie zyczy moj przyszly pracodawca. Na to ona dala swoja wizytowke na wypadek jakby moj pracodawca mial watpliwosci to moze zadzwonic i ona potwierdzi ze moje polskie prawo jazdy jest wazne w DE. Jesli jednak mimo to zalezy mi na wymianie to nie ma z tym oczywiscie zadnego problemu

Powrót