Prawo Jazdy wymienione na terminowe po powrocie z UK

• Autor wątku Autor wątku grannett
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grannett

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Chciałbym się zwrócić o pomoc. Otóż, w 2015 roku wyjechałem do Wielkiej Brytanii i wymieniłem swoje bezterminowe prawo jazdy na dokument angielski.

Po powrocie w tym roku, złożyłem wniosek o wymianę z powrotem na polskie prawo jazdy, jednak wydany dokument posiada wpisany termin ważności uprawnień na 15 lat (rubryka nr 11).
Niestety zauważyłem to dopiero w domu, nie zapytałem również o podstawę prawną.

Czy miał ktoś podobną sprawę lub orientuje się czy jest szansa na odzyskanie bezterminowego prawa jazdy poprzez odwołanie do SKO?

Dodam, że uprawnienia nigdy nie zostały mi zatrzymane.

Dzień dobry,
od 19 stycznia 2013 roku w Polsce nie wydaje się już bezterminowych praw jazdy. Najdłuższy termin ważności tego dokumentu to obecnie 15 lat.

Jeśli pan miał wydane uprawnienia bezterminowo to one bezterminowe pozostają tylko dokument prawa jazdy posiada ograniczoną ważność tj. 15 lat po tym terminie będzie trzeba je wymienić.

Nie uzyska pan bezterminowego dokumentu, z mocy przepisów prawa wydawane są one maksymalnie na 15 lat.

Witam,

Tak też myślałem, mianowicie że termin ważności dokumentu będzie na 15 lat, co jest dla mnie jak najbardziej w porządku, natomiast uprawnienia - bezterminowo.
Niestety obie rubryki (ważność dokumentu, ważność uprawnień) mają wpisany termin 15 lat.

Będę pisał odwołanie do SKO w tej sprawie. Chciałbym użyć analogicznego uzasadnienia do tego opublikowanego w Wyroku WSA do III SA/Po 783/14:

Wskazał, że złożony przez niego wniosek dotyczył jedynie zmiany miejsca zamieszkania. Fakt ten, w ocenie odwołującego, nie może mieć wpływu na nabyte wcześniej prawo, a więc prawo jazdy na czas nieokreślony, którego nikt nie może mu odebrać. Wobec powyższego R W wniósł o wymianę prawa jazdy bez okresu utraty ważności.

Mam nadzieję że będzie skuteczne.

Jeśli uprawnienia miał pan bezterminowe to organ sam z siebie nie powinien ich ograniczyć, więc uważam, że jak najbardziej jest zasadne odwołanie

Witam,

Zamykając wątek, odwołanie do SKO okazało się skuteczne, bezterminowe prawo jazdy już jest do odebrania w urzędzie.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Powrót