Prawo jazdy zabrane na 2lata,czy mogę wcześni

• Autor wątku Autor wątku marcin.zdral
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin.zdral

23 lutego br zatrzymano mi prawo jazdy. po dobrowolnym poddaniu się karze, pozbawienie kierowania pojazdami mechanicznymi na 2 lata. od stycznia zaczynam prace i niezbędny będzie mi samochód. czy mogę jakoś skrócić ten czas 2 lat. co muszę zrobić, czy pisać wniosek czy może zakładać sprawę jeśli jest to w ogóle możliwe?? :roll: :roll: :roll:
bardzo proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam:

Marcin Zdral
marcin.zdral@plusnet.pl
609066171[/b]

Z jakiego artykułu był kwalifikowany czyn, za który orzeczono wobec Ciebie zakaz prowadzenia pojazdów?

Słuchaj Kadi, przeszukałem wszystkie papiery i nie mogę go znaleźć, najwyraźniej gdzieś posiałem. :(

To inaczej:
- czy zakaz był za czyn popełniony po użyciu alkoholu albo w stanie nietrzeźwości?
- czy kara była za przestępstwo czy za wykroczenie?

Znalazłem wniosek, czy to może być?
jest to czyn z art. 178a § 1 kk

później są wypisane inne artykuły w zależności od kary (grzywna, dozór kuratora, itd. czy to wypisać?)
Jeśli chcesz, mogę wysłać na pocztę elektroniczną :)

Art. 178a § 1 k.k. dotyczy kierowania pojazdem mechanicznym w ruchu lądowym powietrznym lub wodnym w stanie nietrzeźwości.

W takiej sytuacji niestety nie ma możliwości skrócenia okresu orzeczonego zakazu.

Jedyna droga jaka teoretycznie istnieje to prośba o ułaskawienie w postaci skrócenia albo darowania zakazu do Prezydenta RP.

Droga to długa i sukces w praktyce chyba mało prawdopodobny.

Dziękuję serdecznie.
Jak ma wyglądać taka prośba i na jaki adres ją wysłać?

Nie ma jakichś szczególnych wymogów co do formy. Wypada by miała przynajmniej to o czym mowa w art. 119 k.p.k.

Wysyła się ją do Sądu który orzekał w tej sprawie w pierwszej instancji.

O trybie rozpoznania prośby o ułaskawienie możesz sobie poczytać między art. 560 a 568 kodeksu postępowania karnego.

Czy jest jakaś instytucja, która pomogła by mi się tym zająć? Odpłatnie lub bezpłatnie?

Odpłatnie - co do zasady, każdy adwokat
Nieodpłatnie - nie znam.

Członkowie forum nie udzielaja płatnej pomocy prawnej.

W mojej opinii nie potrzebuje Pan pomocy adwokata. Prośbę o ułaskawienie mozna napisać własnymi słowami, choć najlepiej jak będzie spełniała wymagania określone w art.119 kpk. W prośbie takiej nalezy umotywować , dlaczego akurat Panu należy się prawo łaski.

Proszę się zapoznać:
http://www.zielona-gora.po.gov.pl/lektu ... wienie.doc

Dziękuję Atmosphere, jeśli już napiszę ten wniosek, czy zechciał byś zerknąć na niego swoim okiem?
Pytania:
mam się zwracać w nim do Prezydenta RP?
czy opinia o mnie szanowanego obywatela np. policjanta jak również Pani mającej dozór kuratorski będzie pomocne?

Tak, można się zwrócić do Prezydenta, choć sprawa i tak przejdzie przez sąd.
Można załączyć jakieś opinie, choć nie sadze by miało to większe znaczenie.
Zasadniczo szanse są niezwykle małe na ułaskawienie. Bardzo.

Zdaję sobie z tego sprawę. Ale zawsze jest jakaś nadzieja :)

Dziękuję, obiecuję, że nie zapomnę o forum gdy dostanę 1 wypłatę w styczniu :)

[cytat="atmosphere"]Zasadniczo szanse są niezwykle małe na ułaskawienie. Bardzo.[/cytat]

Szczególnie jeśli przypomnieć sobie jaką politykę karną preferował obecny prezydent w czasach kiedy był Ministrem Sprawiedliwości ;)

Głupio mi o to wszystko pytać...
"oznaczenie organu, do którego jest skierowana oraz sprawy, której dotyczy"
czyli Prezydent, następnie oznaczenie sprawy czyli sygnatura tak?

Powrót