Prawo jazdy zabrane w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku rafalek0415
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafalek0415

Użytkownik
Odpowiedzi
41
witam panowie mam taki problem przebywałem za granica i zdarzył mi sie wypadek znajomy prowadził moje auto i uderzył w mur po czym uciekł bo bał sie ze pracuje na czarno a ja nie ,ja byłem po alkoholu policja zabrała mi prawo jazdy i zapłaciłem im 1200 euro nie wiem za co bo nie rozumiałem co do mnie mówia ale prawa jazdy nie oddali i chyba sa przekonani ze to ja prowadziłem i co teraz bedzie czy dostane zakaz prowadzenia czy moge sie jakos z tego bronic? tego znajomego to znałem tylko z widzenia wiec nawet nie wiem jak sie nazywaprosze o pomoc

RE: Odmówienie zatrzymania prawa jazdy przez sąd po spożyciu

Prawo jazdy odbiera się w wydziale komunikacyjnym, dokładnie tym samym gdzie dali Ci je pierwszy raz. Możesz napisać skargę na funkcjonariusza, który zatrzymał ci prawo jazdy i najlepiej złóż ją osobiście jego komendantowi. Skoro sąd orzekł, że nie popełniłeś zarzucanego wykroczenia to nic nie zapłacisz.

rafalek0415 napisał:
witam panowie mam taki problem przebywałem za granica i zdarzył mi sie wypadek znajomy prowadził moje auto i uderzył w mur po czym uciekł bo bał sie ze pracuje na czarno a ja nie ,ja byłem po alkoholu policja zabrała mi prawo jazdy i zapłaciłem im 1200 euro nie wiem za co bo nie rozumiałem co do mnie mówia ale prawa jazdy nie oddali i chyba sa przekonani ze to ja prowadziłem i co teraz bedzie czy dostane zakaz prowadzenia czy moge sie jakos z tego bronic? tego znajomego to znałem tylko z widzenia wiec nawet nie wiem jak sie nazywaprosze o pomoc

nikt Ci w to nie uwierzy. Chyba, że masz świadków i potrafisz udowodnić, ze nie Ty prowadziłeś.

no własnie nie mam wiec co teraz bedzie

Możesz napisać skargę na funkcjonariusza, który zatrzymał ci prawo jazdy i najlepiej złóż ją osobiście jego komendantowi.
Skargę na co? policjant zadziałał prawidłowo. Przepisy obligatoryjnie nakładają na niego obowiązek zatrzymania prawa jazdy w przypadku pozytywnego pomiaru urządzeniem. On nie jest od decydowania zatrzymać, nie zatrzymać. Ma się opierać na wyniku. To dopiero Sąd może to ocenić bo Sąd jest niezawisły a nie policjant. Skarga oczywiście będzie oddalona.

rafalek0415 napisał:
no własnie nie mam wiec co teraz bedzie

Odpowiesz za ten wypadek. Zapłacisz za szkody i na pewno raczej dostaniesz zakaz prowadzenia, zależy gdzie to było i ile %o miałeś, a jaki jest limit.

Dobry zwyczaj, nie pożyczaj.

to było w niemczech a juz 1200 euro mandatu zapłaciłem na miejscu pare osób mówiło ze nie zabiora mi prawka ale teraz to juz sam nie wiem

Na początek zakaz jazdy samochodem na terenie Niemiec.
Prawo jazdy zostanie wysłane do Polski.

tak to własnie zrobili ale co dalej w polsce tez dostane zakaz?

W Polsce wydział komunikacji może Cię skierować na badania lekarskie
Powodzenia

na badania lekarskie a co to za badania ?czyli prawko mi oddadza ?

Powrót