prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku kalu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalu

Witam,moja sprawa jest dosc nie typowa ,zostalem zlapany na jezdzie samochodem bez prawa jazdy ,no i nie stety po alkoholu ,miejsce calego zdarzenia to Niemcy ,bo tutaj mieszkam od dwoch lat,ale obywatelstwo mam Polskie ,nie pisze po to by sie dowiedziec co mi za to grozi ,tylko czy majac w tej chwili zakaz w Niemczech ,moge wrocic do Polski i zrobic prawo jazdy w Polsce,prosze o pomoc.

A jak brzmi dokładnie treść wyroku z DE? Chodzi o część dotyczącą zakazu prowadzenia pojazdów.

czy ktoś może mi konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie ,odpowiedz ,nie możesz ,nic mi nie daje ,

Niemcy prześlą dokumenty do Polski. Wniosek należy złożyć w Polsce, we właściwym Urzędzie KOmunikacji. Okres na jaki zostało zabrane prawko powinien być wskazany w decyzji, ewentualnie odnosić do konkretnego przepisu prawa niemieckiego, który precyzuje ten okres.

Dodam tylko , że należy pamiętac o tym, iż RP niestety nie jest strona konwencji dotyczącej wzajemnego uznawania zakazów do kierowania pojazdami, zapisy deyektywy Rady Europy w sprawie praw jazdy w odnienieniu do wzajemnego uznanawania zakazów o ile dobrze pamiętam zaczną wiążać okoł o 2012 r., a pomiędzy RP a RFN nie zostaówniez podpisana umowa międzynarodowa dot. uznawania zakazów. Co prawa przepisy polskiego prawa karnego przewidują mozliwośc prowadzenia postępowania celem uznania wyroku orzeczonego za granicą ale .......... pozostajemy przy tym, że zakaz orzeczony w Niemczech wiąze w Niemczech, a prawo jazdy po przesłaniu do Polskiego Urzędu Komunikacji proszę odebrać wypełniajkąc wniosek o zwrot zatrzymanego prawa jazdy.

Powrót