prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku andrzej10121983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzej10121983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam moim problemem jest przekroczona liczba punktów karnych a dokładnie cała ta sytuacja chodzi mi o to ze 05.11.2009 dostałem pierwsze 5 punktów 02.06.2010 dostałem 6 punktów 10.06.2010 dostałem 6 punktów lecz nie przyjąłem mandatu i sprawa trafiła do sadu Grockiego 29.09.2010 dostałem 8 punktów następnego dnia udałem się na komendę o sprawdzenie liczby punktów i powiedzieli mi ze mam 19 punktów i 6 nieaktywnych i mogę iść na kurs kasujący punkty wiec poszedłem kurs odbyłem 2.12.2010 a wyrok sadowy za mandat z 10.06.2010 uprawomocnił mi się 18.11.2010. Myślałem ze wszystko jest dobrze bo punkty powinny mi się skasować za pierwszy mandat 5.11.2010 i dodatkowo następne za kurs a tu nagle 3.06.2011 przychodzi mi pismo z komendy o skierowanie na sprawdzenie kwalifikacji jest jakaś szansa z tego wyjść.....Proszę o pomoc :(

2. Punkty za naruszenie przepisów ruchu drogowego wpisane do ewidencji usuwa się po upływie 1
roku od dnia naruszenia, chyba Ŝe przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które
na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć przypisana liczba punktów przekroczyłaby 24 punkty
oznacza to że punkty się nie usuwają jeśli istnieje możliwość ich przekroczenia w chwili uprawomocnienia się wpisu tymczasowego(mandat z sądu) to że nie przyjąłeś mandatu w nadziei że miedzy czasie coś ci zejdzie nie miało sensu, ustawodawca to przewidział. Niepotrzebnie odbyłeś szkolenie raczej nie zostanie ci uznane bo w momencie podjęcia szkolenia przekroczyłeś liczbę 24. Szkolenie w celu zmniejszenia punktów można obyć jeżeli się nie przekroczyło tej liczby. Będziesz musiał zaliczyć 4 godzinne psychotesty i zdać egzamin na prawo jazdy

Powrót