Prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku Model321
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Model321

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam jakis czas temu otrzymalem wyrok nakazowy art. 178a paragraf 2, mam roczny zakaz prowadzenia pojazdow tylko ze nieokreslono od kiedy. Czy mam czekac na pismo z sadu odnosnie zwrotu prawa jazdy, czy oddac je juz teraz do wydzialu komunikacji?

Czym szybciej Pan odda tym lepiej, bo dopiero od tego momentu zakaz biegnie (tj od momentu zwrotu).
Wydaje mi się, że Sąd jakoś informuje urząd o skazaniu, więc najpierw może prosze spróbować w urzędzie. jeśli tam nie przyjma, proszę iść do sądu dowiadywać się.

[cytat="atmosphere"]Czym szybciej Pan odda tym lepiej, bo dopiero od tego momentu zakaz biegnie (tj od momentu zwrotu).[/cytat]

Aby uniknąc ewentualnego nieporozumienia dodam, że mimo nie zwrócenia prawa jazdy zakaz orzeczony wyrokiem obowiązkuje, czyli kierowanie pojazdem (nawet z prawem jazdy w ręku) stanowi wówczas przestępstwo z art. 244 k.k. Nie biegnie jedynie okres zakazu.

[cytat:x8sopo3m]Wydaje mi się, że Sąd jakoś informuje urząd o skazaniu[/cytat:x8sopo3m]

Informuje, a organ administracji cofa uprawnienia na odpowiedni okres (art. 182 k.k.w.)

Powrót