Prawo jazdy !

• Autor wątku Autor wątku Raczu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raczu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Mam wazne pytanie. W maju zostalem zatrzymany za jazde rowerem w stanie nietrzezwym (0,33ml alk. w wydychanym powietrzu). Dostalem wezwanie na badanie dla kierowcow, chociaz nie posiadalem prawa jazdy. Badania wyszly pozytywnie (wszystko na 100 procent). Prokurator zaproponowal grzywne 400 zlotych i rok zakazu prowadzenia pojazdow (a bylem w trakcie robienia kursu na prawo jazdy). Dostalem wezwanie na posiedzenie i sedzia nie zgodzila sie na zaplate grzywny, poniewaz jestem na utrzymaniu babci i ucze sie w Liceum. Sedzia skierowala mnie na rozprawe, gdzie powiedziala, ze moge zostac unniewiniony. Moje pytanie jest takie. Czy moge w miedzyczasie (do pazdziernika) skonczyc kurs, zdac prawo jazdy i w pazdzierniku udac sie na rozprawe ? Bardzo prosze o odpowiedz w tej sprawie :) Pozdrawiam

Aha, czyli moge teraz zdac egzamin i na rozprawe przyjsc z prawem jazdy. A czy moga mi je zabrac ?

A jeszcze pytanko male. Czy sad moze mi cos zrobic za to, ze zrobilem to prawo jazdy, wiedzac, ze mam niedlugo sprawe ? I czy moze mi to zaszkodzic w przebiegu rozprawy ? Bo mam duza szanse na wybronienie sie

Mam takie pytanko odbiegające od tematu ale pisze to tutaj tylko dlatego że nie chce zaśmiecać forum i zakładać nowego wątku

Po zatrzymaniu prawa jazdy wiem że otrzymuje się 10punktów karnych i czy te punkty sa dopisywane w chwili zatrzymania czy tez są dopiero przypisywane w momencie odbioru prawa jazdy dodam tyle ze znalazłem się w tej sytułacji że niedługo odbieram Prawo jazdy za to przestępstwo i niewiem czy na początku bede miał już przypisane jakiekolwiek punkty karne

[cytat="ToTylkoJaAG":2rxuvw6r]

Po zatrzymaniu prawa jazdy wiem że otrzymuje się 10punktów karnych [/cytat:2rxuvw6r] bzdura - punkty są przypisane do konkretnego wykroczenia , a nie do faktu zatrzymania prawa jazdy...

[cytat="ToTylkoJaAG":2rxuvw6r] ...niedługo odbieram Prawo jazdy za to przestępstwo [/cytat:2rxuvw6r] za jakie przestępstwo?

[cytat="Markiz32":19ky83wp][cytat="ToTylkoJaAG":19ky83wp]

Po zatrzymaniu prawa jazdy wiem że otrzymuje się 10punktów karnych [/cytat:19ky83wp] bzdura - punkty są przypisane do konkretnego wykroczenia , a nie do faktu zatrzymania prawa jazdy...

[cytat="ToTylkoJaAG":19ky83wp] ...niedługo odbieram Prawo jazdy za to przestępstwo [/cytat:19ky83wp] za jakie przestępstwo?[/cytat:19ky83wp]

1.Przypisuje się 10 punktów karnych za jazde pod wpływem Alkoholu
2. Za przestępsto z art.178a

[cytat="ToTylkoJaAG":kywu2aye]

1.Przypisuje się 10 punktów karnych za jazde pod wpływem Alkoholu [/cytat:kywu2aye] hhmm - a mógłby pan wkleić tutaj całość tekstu o przyznaniu tych punktów? oprócz jazdy po pijanemu - czyli występku z art. 178 a &1 KK jakie inne wykroczenia pan popełnił ? (jazda w nocy bez świateł, drogą jednokierunkową pod prąd...?) -inne?

Na stronie http://www.kursprawojazdy.pl/mandaty_punkty_karne.html
istnieje tabelka i w pierwszym przedziale A. Czyny o charakterze szczególnym w linijce 3 i 5

3-Kierowanie pojazdem mechanicznym w stanie nietrzeźwości, w stanie po użyciu alkoholu lub środka podobnie działającego do alkoholu 10pkt Karnych

5-Kierowanie pojazdem mechanicznym w stanie nietrzeźwości lub będąc pod wpływem środka odurzającego 10 pkt Karnych

oprócz tego że jechałem w stanie po użyciu alkoholu nie popełniłem żadnego innego wykroczenia czy też przestępstwa drogowego

[cytat="Markiz32":pcjj8ncx]ustalmy jedno - rower nie jest pojazdem mechanicznym !

ponadto [url="http://www.ifp.pl/html/rd/02_236_1998/02_236_1998.html"]http://www.ifp.pl/html/rd/02_236_1998/02_236_1998.html[/url][/cytat:pcjj8ncx]

Tak wiem że rower nie jest pojazdem mechanicznym ale roweru wogule nie miałem na myśli
Mam takie pytanko odbiegające od tematu ale pisze to tutaj tylko dlatego że nie chce zaśmiecać forum i zakładać nowego wątku

I teraz wracając do tego co bym chciał wiedzieć
Czy punkty za zatrzymanie kierowcy pojazdu mechanicznego który był pod wpływem alkoholu punkty przypisuje się w czasie zatrzymania kierowcy czy w czasie odbioru prawo jazdy czyt. po zakończeniu środka karnego w postaci zakazu prowadzenia wszelkich pojazdów mechanicznych

Powrót