Prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku jarkope
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jarkope

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Czy osoba bez zameldowania może mieć prawo jazdy, albo inaczej: czy osoba bez zameldowania która zgubiła prawo jazdy, może je odzyskać w Wydziale Komunikacji?

Tak, bo dla zarejestrowania auta zameldowanie nie ma znaczenia, tylko miejsce zamieszkania
Oczywiście osoba zamieszkana w danym miejscu jest zobowiązana do zameldowania tam.

Ale nie chodzi tutaj o rejestrowanie pojazdu, tylko o odzyskanie prawa jazdy. Konkretnie chodzi o wydanie wtórnika tego dokumentu

No cóż, urzędnicy w Wydziale Komunikacji w dwóch miastach są innego zdania. W jednym twierdzą, że nie mogą wydać dokumentu, bo nie ma zameldowania i wysyłają tam, gdzie prawo jazdy było wydane pierwszy raz, a drudzy gdzie to prawko było wydane odsyłają do miejsca gdzie ubiegający obecnie przebywa. W obu przypadkach nie ma zameldowania nawet tymczasowego. Niestety odpowiedź "Meldunek nie jest potrzebny" lub podobna nic mi nie daje, ponieważ do konkretnej rozmowy z w/w urzędnikami potrzebne są narzędzia, jakieś przepisy do których można byłoby się odwołać.

To nie ty musisz udowadniać, że jakiegoś przepisu nie ma (logiczne, prawda?), tylko urzędnik musi przywołać przepis, z którego wywodzi swoje żądanie.

Mam 32 lata i mam wątpliwość czy mogę się poruszać skuterem do 50 cm3 bądź innym pojazdem silnikowym bez kłopotu i konsekwencji prawnych ?
Wiem, że jest prawo jazdy kategorii AM ale to prawko obowiązuje młodszych, czy mnie również ?

Powrót