Prawo karne bójka dwóch osób

• Autor wątku Autor wątku xolkax20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xolkax20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam mam następujący problem:
18-letni Roman R., Zenon L. i Jarosław W. po zakończeniu lekcji wyszli na boisko szkolne, by zagrać w piłkę nożną. Gdy Roman R. sfaulował Zenona L., ten zaczął kopać Romana R. po łydkach oraz w pośladki. Po chwili wszyscy trzej chłopcy zaczęli faulować się wzajemnie, rezygnując ostatecznie z gry na rzecz zadawania wzajemnych kopnięć w łydki kolegi. W pewnym momencie zdenerwowany sprawnością kolegów Zenon L. wyciągnął z kieszeni nóż sprężynowy i pokazując go im zażądał, by padli przed nim na kolana, prosząc o pozwolenie na odejście. Przestraszeni tą groźbą Roman R. i Jarosław W. zrealizowali to żądanie. Prokurator przedstawił Romanowi R. i Jarosławowi W. zarzut popełnienia przestępstwa z art. 158 § 1 k.k., natomiast Zenonowi L. z art. 159 k.k.
Oceń zasadność zarzutów, a następnie zaproponuj własną kwalifikację prawną i uzasadnij ją.

Moją propozycję rozwiązania tego problemu są artykuły:
158 k.k., art. 159 k.k., art. 191 k.k., art. 217 k.k.
Choć jeśli chodzi o artykuł 159 kk to mam pewne wątpliwości, ponieważ sprawca nie użył tego noża nikogo nim nie uraził, on po prostu nim groził...
Uważam, że chłopcy zostali oskarżeni z dobrych artykułów. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy dobrze rozumie tę sprawę ?

Przeniosłem do kazusów.
Osobiście nie widzę tutaj ani 158 § 1 k.k., art. 159 k.k.
art. 191 k.k., art. 217 k.k. bardziej.

Patrzyłam w cały kodeks i już sama nie wiem które artykuły mogą pasować najbardziej w takiej sytuacji.... Pomoże ktoś jeszcze?

Zgadzam sie z Ripperem. Kopanie po łydkach i pośladkach nie naraża na utratę życia, ani skutek określony w art. 156 § 1/157 § 1. Z treści kazusu nie wynika jednoznacznie czy nóż został użyty w bójce, ale ja bym obstawiał, że intencją autora kazusu nie był też art. 159.

w takim razie Romanowi R. i Jarosławowi W. mogą być przedstawione zarzuty z art.217 "Art. 217. § 1. Kto uderza człowieka lub w inny sposób narusza jego nietykalność cielesną,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
§ 2. Jeżeli naruszenie nietykalności wywołało wyzywające zachowanie się pokrzywdzonego albo jeżeli pokrzywdzony odpowiedział naruszeniem nietykalności, sąd może odstąpić od wymierzenia kary.
§ 3. Ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego"
A Zenonowi L. z art.190 " § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5."
Dobrze to rozumiem ?

A czy może być jednak tak, że Zenon N. nie użył tego noża (nie wiem tak naprawdę czy go użył czy nie) i on nie dostanie żadnych zarzutów?

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc?

Powrót