G
gomes7
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 48
Witam serdecznie, jestem studentem i przygotowuję się właśnie na egzamin z PK. Przy rozwiązywaniu kazusu natknąłem się na sprzeczne odpowiedzi moje i proponowane przez autora, jednakże ponieważ argumenty do mnie nie przemawiają chciałbym zasięgnąć obiektywnej opinii osób, które dłużej w tym "siedzą" i które mają doświadczenie. Prosiłbym zatem o pomoc w rozwiązaniu kazusu:
Sykstusowi nie układało się z żoną. Po kolejnej klot ni postanowił „rozwiązać problem", licząc na spory spadek i pieniądze z polisy ubezpieczeniowej żony, nawiązał kontakt z Melecjuszem, znanym dobrze Policji gangsterem. Ten, za namową Sykstusa miał za 20 tyś. złotych zabić jego żonę. Niestety, tydzień przed planowanym zabójstwem Melecjusz został aresztowany przez Policję za inne swoje „gangsterskie sprawy".
Oceń odpowiedzialność karną Sykstusa.
Sykstusowi nie układało się z żoną. Po kolejnej klot ni postanowił „rozwiązać problem", licząc na spory spadek i pieniądze z polisy ubezpieczeniowej żony, nawiązał kontakt z Melecjuszem, znanym dobrze Policji gangsterem. Ten, za namową Sykstusa miał za 20 tyś. złotych zabić jego żonę. Niestety, tydzień przed planowanym zabójstwem Melecjusz został aresztowany przez Policję za inne swoje „gangsterskie sprawy".
Oceń odpowiedzialność karną Sykstusa.