Prawo karne kazus

• Autor wątku Autor wątku gomes7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gomes7

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam serdecznie, jestem studentem i przygotowuję się właśnie na egzamin z PK. Przy rozwiązywaniu kazusu natknąłem się na sprzeczne odpowiedzi moje i proponowane przez autora, jednakże ponieważ argumenty do mnie nie przemawiają chciałbym zasięgnąć obiektywnej opinii osób, które dłużej w tym "siedzą" i które mają doświadczenie. Prosiłbym zatem o pomoc w rozwiązaniu kazusu:
Sykstusowi nie układało się z żoną. Po kolejnej klot ni postanowił „rozwiązać problem", licząc na spory spadek i pieniądze z polisy ubezpieczeniowej żony, nawiązał kontakt z Melecjuszem, znanym dobrze Policji gangsterem. Ten, za namową Sykstusa miał za 20 tyś. złotych zabić jego żonę. Niestety, tydzień przed planowanym zabójstwem Melecjusz został aresztowany przez Policję za inne swoje „gangsterskie sprawy".
Oceń odpowiedzialność karną Sykstusa.

Właśnie najpierw chciałbym poznać kogoś, kto się na tym zna, żeby się nikt nie sugerował moją i żeby zachować pełen obiektywizm w ocenie.

Całego kazusu to pewnie nikt za Ciebie nie rozwiąże.
Poczytaj sobie orzeczenie SN: V KK 316/05.

Hmmm skoro tak, to według mnie Sykstus będzie odpowiadał z art. 18 p.2 w zw. z art. 148 p.1, ale ponieważ do dokonania nie doszło tylko usiłowano (?) to zastosowanie znajdzie art. 22 p.1 w stosunku do Sykstusa, więc odpowie on jak za usiłowanie. Teraz mi ktoś pomoże?

będzie odpowiadał za podżeganie do przestępstwa

Powrót