Prawo karne- pomoc

• Autor wątku Autor wątku TojaJestem97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TojaJestem97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, mam dla Was krótki kazus Pan X będąc Izrarelczykiem nakłonił w Izraelu Pana Y który rózniez był Izrealczykiem do pobicia Tomasza, pobicie przez Y pana Tomasza nastapiwlo w Polsce, i teraz jaka zasada będzie mieć zastsowanie do Pana X skokro on naklonil w Izraelu, czy to będzie terytorialność czy moze 110 a moze cos innego ?

Popełnił przestępstwo za granicą skierowane przeciwko obywatelowi polskiemu czy nie ?

Popełnił ale art.110kk nie ma tu zastosowania a tym bardziej wobec obywatela Izraela.

Cudzoziemiec popełnił za granica czyn zabroniony skierowany przeciwko obywatelowi poslkiemu, skoro tak to ma zastosowanie.

Nie dopisałem chyba ze Tomasz jest Polakiem

Kto miałby go niby sądzić tego Izraelczyka X ?
Izrael nie wyda go Polsce ani też nie będzie sądził go według polskiego kk.
Tak więc jak ma wyglądać jego odpowiedzialność karna?

Ostatnia edycja:
No przecież popełnił przestępstwo to ktoś musi.

A co myślisz o zasadzie terytorialności ?

Chodzi mi tu o czysto teoretyczną kwestię, czy ustawa polska znajdzie tu zastosowanie. a. 110. § 1. Ustawę karną polską stosuje się do cudzoziemca, który popełnił za granicą czyn zabroniony skierowany przeciwko interesom Rzeczypospolitej Polskiej, obywatela polskiego, polskiej osoby prawnej lub polskiej jednostki organizacyjnej niemającej osobowości prawnej oraz do cudzoziemca, który popełnił za granicą przestępstwo o charakterze terrorystycznym.

Ustawa znajdzie zastosowanie pod warunkiem, że dany kraj przekaże swojego obywatela i będzie on odpowiadał w Polsce przed polskim sądem.
Przecież w Izraelu żaden sąd nie orzeka na podstawie polskiej ustawy.

Ale Ty mówisz o paragrafie numer dwa tego artykułu.

haszczur napisał:
Kto miałby go niby sądzić tego Izraelczyka X ?
Izrael nie wyda go Polsce ani też nie będzie sądził go według polskiego kk.
Tak więc jak ma wyglądać jego odpowiedzialność karna?
Powracamy do tego co napisałem powyżej.
Skoro cały czas upierasz się przy art. 110 kk tak więc kto ma sądzić tego Izraelczyka i na jakiej podstawie.

Ale mi nie chodzi o to kto ma go sądzić tylko czy ustawa znajzie zasotowanie , skoro wszystko ejst spełnione to czemu nie >?

haszczur napisał:
Ustawa znajdzie zastosowanie pod warunkiem, że dany kraj przekaże swojego obywatela i będzie on odpowiadał w Polsce przed polskim sądem.
Tylko w takim przypadku.

Na podstawie jakiego przepisu to wnioskujesz >?

Na podstawie jakiego przepisu to wnioskujesz

Pan X nie poniesie żadnych konsekwencji (nie ma możliwości ekstradycji) - jeszcze należy pamiętać, że trzeba byłoby mu udowodnić faktyczna winę
Pan Y nie poniesie żadnych konsekwencji chyba, że został ujęty.

Oficjalna odpowiedź : TAK MA ZASTOSOWANIE ( ART 110 par 1) :) Dziękuję.

Powrót