Prawo karne, wykonawcze

• Autor wątku Autor wątku Ania wwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ania wwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Hej wszystkim mam taki problem i niewiem za bardzo co robić a wszyscy do okoła mówią co innego a więc tak :

Partner dostał wyrok 2 lata w zawieszeniu na 5 lat z dozorem kuratora . jakie artykuły nie wiem w kazdym razie pod wpływem alkoholu ukradli 30 zł i uderzyli osobie niepełnosprawną (w niewidocznym stopniu). Z razji ze odcioł sie od towarzystwa zmienił adres zamieszkania i mieszka obecnie na innej dzielnicy a dokładnie u rodzinny mojej . z powodów wymienionych wyżej nie stawiał sie do pani kurator która wystapiła z wnioskiem o zamiane kary na kare pozbawienia wolności na 2 lata o której partner nie wiedział bo nie ma dostepu do korespondencji na który pani adres kurator wysylała. kożystamy z pomocy OPS i mamy przydzielonego asystenta rodziny (pomoc ops) oraz złożyliśmy o lokal z zasobów miasta była u nas komisja i pracownicy ops potwierdza ze on tu mieszka od dłuższego czasu i korespondencja z innej dzielnicy i innego sądu przychodziła tu od kad sie przeprowadził wszysto podawał na nasz adres. zwiazku z pismem pani kurator ,sąd przychylil sie do wniosku pani kurator.

W czwartek 16 sierpnia 2018 roku został zatrzymany przez policje mój partner ,zostałam poinformowana razem znim ze jedzie porozmawiać tylko z prokuratorem , okazało się że panowie wiedzieli już że on nie wróci. byłam na poradach i złożyłam do sądu zażalenie na podstawie zatrzymania .

ALE CO MOGE JESZCZE ZŁOŻYĆ mamy troje dzieci na utrzymaniu wtym 2 wspolnych córki bardzo przyezywaja roztania bo defakto on je wych0owywał od małego , jedna z córek ma problem dość poważny stomatologiczny (tzn. Potrzebny jest zabieg pod narkoza do wyleczenia zębów) co jest drogie i bez jego pomocy nie jestem wstanie tego opłacic dziecku i druga córka ma problemy kardiologiczne i sa potrzebne wizyty u innych specjalistów co niestety kosztuje bo na NFZ kolejki są ogromne .

czy jest możliwość zastosowania wobec niego artykułu 75 a kk i czy problem stomatologiczny córki i nie podlega pod jakis paragraf np. (narażenie dziecka na uszczerbek na zdrowiu czy coś takiego .

PRZEZ CZAS DO ZATRZYMANIA NIE POPEŁNIŁ ŻADNEGO PRZESTĘPSTWA ANI WYKROCZENIA
nw. npo. zamiana kary pomocy pomórzcie chce żeby on jak najszybciej był w domu co robić

PILNE PILNE PILNE PILNE PILNE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Hejka, a więc tak:
ALE CO MOGE JESZCZE ZŁOŻYĆ
Ty nie możesz skutecznie złożyć nic w jego sprawie, ponieważ nie jesteś stroną w postępowaniu.
I dalej:
z powodów wymienionych wyżej nie stawiał sie do pani kurator która wystapiła z wnioskiem o zamiane kary na kare pozbawienia wolności na 2 lata o której partner nie wiedział bo nie ma dostepu do korespondencji na który pani adres kurator wysylała.
Skazany bez zgody Sądu nie może zmieniać miejsca stałego pobytu. Jeśli partner tej zgody nie uzyskał, to nie mógł się przeprowadzić. Zapewne nawet nie powiadomił Sądu o zmianie miejsca zamieszkania.
mamy troje dzieci na utrzymaniu wtym 2 wspolnych córki bardzo przyezywaja roztania bo defakto on je wych0owywał od małego , jedna z córek ma problem dość poważny stomatologiczny (tzn. Potrzebny jest zabieg pod narkoza do wyleczenia zębów) co jest drogie i bez jego pomocy nie jestem wstanie tego opłacic dziecku i druga córka ma problemy kardiologiczne i sa potrzebne wizyty u innych specjalistów co niestety kosztuje bo na NFZ kolejki są ogromne .
To są ewentualnie przesłanki do udzielenia przerwy w karze ( choć w mojej ocenie "średnie" ), nie ma to znaczenia dla decyzji o zarządzeniu kary.

czy problem stomatologiczny córki i nie podlega pod jakis paragraf np. (narażenie dziecka na uszczerbek na zdrowiu czy coś takiego .
Ale kto miałby narazić to dziecko - chyba Wy jako rodzice...? Żartujesz sobie....
Podsumowując. W mojej ocenie, na podstawie treści Twojego postu, wygląda na to, że Sąd nie miał wyjścia zarządzając wykonanie kary partnerowi. Winny jest on sam a nie ktoś inny. Prędko nie wyjdzie, ewentualnie niech "pracuje" na warunkowe zwolnienie.

ale to jeszcze rok czasu a jest art 75a kk który mówi o :Art. 75a. § 1. Wobec skazanego na karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, który w okresie próby rażąco narusza porządek prawny, w szczególności gdy popełnił inne przestępstwo niż określone w art. 75 § 1, albo jeżeli uchyla się od uiszczenia grzywny, od dozoru, wykonania nałożonych obowiązków lub orzeczonych środków karnych, środków kompensacyjnych lub przepadku, sąd może, jeżeli cele kary zostaną w ten sposób spełnione, mając na względzie wagę i rodzaj czynu zabronionego przypisanego skazanemu, zamiast zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności zamienić ją na karę ograniczenia wolności w formie obowiązku wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cele społeczne, przyjmując, że jeden dzień kary pozbawienia wolności równa się dwóm dniom kary ograniczenia wolności, albo na grzywnę, przyjmując, że jeden dzień kary pozbawienia wolności równa się dwóm stawkom dziennym grzywny. Kara ograniczenia wolności nie może trwać dłużej niż 2 lata, a grzywna nie może przekroczyć 810 stawek dziennych.

§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się do skazanego, który nie wykonał obowiązku określonego w art. 72 § 1 pkt 7b lub w § 2.

§ 3. Sąd, zamieniając karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na karę ograniczenia wolności albo na grzywnę, w miarę możliwości wysłuchuje skazanego.

§ 4. Zamiana kary pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania na karę ograniczenia wolności albo na grzywnę nie zwalnia skazanego od wykonania orzeczonych wobec niego środków karnych, przepadku, środków kompensacyjnych lub środków zabezpieczających, chociażby następnie orzeczono karę łączną.

§ 5. Jeżeli skazany uchyla się od wykonywania kary ograniczenia wolności, od uiszczenia grzywny, wykonania nałożonych na niego obowiązków lub orzeczonych środków karnych, przepadku lub środków kompensacyjnych, sąd uchyla zamianę i zarządza wykonanie kary pozbawienia wolności.

§ 6. W wypadku uchylenia zamiany i zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności na poczet zarządzonej kary pozbawienia wolności zalicza się dotychczas wykonaną karę grzywny albo karę ograniczenia wolności, przyjmując, że jeden dzień kary pozbawienia wolności równa się dwóm stawkom dziennym grzywny albo dwóm dniom kary ograniczenia wolności.

§ 7. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem jej wykonania została orzeczona na podstawie art. 60 § 5 lub art. 60a.

jest to nie moge sie na to powołać a jeżeli chodzi o córke nie moge jej zapewnic zabiegu stomatologicznego boo mnie na niego nie stać kosztuje ponad 2000 zł a NFZ tego nie refunduje i co mam robic jest mi potrzebny w domu dotychczas on sie zajmował dziećmi i dzieci bardzo zanim tesknia chce go wyciagnąć do grudnia tego roku pomórzcie napewno cos da sie zrobić to jest jego pierwszy wyrok i tylko dlatego odwieszony bo niestawial sie u kuratora a to uwazam nie jest az taki powód zeby odrazu mial tam siedziec przeciez moze isc na godziny spoleczne albo grzywne
Skazany bez zgody Sądu nie może zmieniać miejsca stałego pobytu. Jeśli partner tej zgody nie uzyskał, to nie mógł się przeprowadzić. Zapewne nawet nie powiadomił Sądu o zmianie miejsca zamieszkania. a o tym to pierwsze słysze mieszka w tym samym miescie tylko na innej dzielnicy i nie musi miec zgody sadu zeby mieszkac gdzies indziej , owszem powinien poinformowac kuratora ale zapomnial mielisy duzo spraw na glowie i poprostu gdzies nam to wypadlo ja tez mam kuratira karnego mam do odrobienia godziny spoleczne i niestety ale nie moge ich odrobic tez z powodow ze nie mam co zrobic z dziecmi a jak nie odrobie tego to tez mnie czeka 6 miesiecy pozbbawienia wolnosci a nie mamy pomocy od rodziny

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
to nie moge sie na to powołać
Powtarzam, Ty nie możesz się powoływać, bo nie jesteś tutaj stroną. Cytowany artykuł dotyczy sytuacji, w której Sąd jeszcze nie zarządził wykonania kary - w sytuacji Twojego partnera jest już za późno.
nie moge jej zapewnic zabiegu stomatologicznego boo mnie na niego nie stać kosztuje ponad 2000 zł a NFZ tego nie refunduje i co mam robic jest mi potrzebny w domu dotychczas on sie zajmował dziećmi i dzieci bardzo zanim tesknia
Te argumenty to jakaś farsa... Czyli przed osadzeniem zajmował się dziećmi, utrzymywał się z pomocy społecznej a ma wyjść wcześniej żeby zarobić na zabieg stomatologiczny za 2tys.?
a o tym to pierwsze słysze mieszka w tym samym miescie tylko na innej dzielnicy i nie musi miec zgody sadu zeby mieszkac gdzies indziej , owszem powinien poinformowac kuratora ale zapomnial mielisy duzo spraw na glowie i poprostu gdzies nam to wypadlo
Dużo spraw, wypadło z głowy, zapomniał, nie musiał.... Dlatego min. trafił do ZK, żeby następnym razem odpowiedzialnie podchodził do takich spraw.
chce go wyciagnąć do grudnia tego roku pomórzcie napewno cos da sie zrobić to jest jego pierwszy wyrok i tylko dlatego odwieszony bo niestawial sie u kuratora a to uwazam nie jest az taki powód zeby odrazu mial tam siedziec przeciez moze isc na godziny spoleczne albo grzywne,
Teraz już nic nie może, tylko pracować na warunkowe zwolnienie.

Ale sa wnioski zawieszenie kary
Odroczenie
Zazalenie
Zamiana kary art. Wlasnie moze bycbstosowany w jego wypadkubo sie ytalam ja mu pisze wnioski i dlatego pytam

Żaden z zacytowanych przez Ciebie wniosków, w tym przypadku, nie będzie skuteczny.
Mam wrażenie, że nie czytasz tego, co piszę.

Powrót