prawo karne

• Autor wątku Autor wątku kubaneek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubaneek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dostałam zawiadomienie z sądu rejonowego wydział karny ( ja po odrzuceniu przez prokurature-wniosłam zażalenie do sądu) dostałam zawiadomienie ze jako pokrzywdzona informuje sie,że odbędzie sie posiedzenie/rozprawa w sprawie przeciwko oskarżonemu-ja pracuje w tych godzinach i nie moge byc,. czy mozna wobec mnie wyciagnąc konsekwencje? czy moge nie być-a jak nie bede to czy to działa przeciwko mnie???

Czy w treści wezwania określono, że staiwennictwo jest obowiązkowe, czy wskazano że nie jest obowiązkowe?

nie jest napisane-w treści jest ze sad zawiadamia mnie jako pokrzywdzonego,ze posiedzenie/rozprawa w sprawie przeciwko oskarzonemu odbedzie sie w dniu... w sali itd.
Pouczenie
1. zg. z brzmieniem art. 38 kpk osrarżony moż ezłożyc wniosek o wydanie wyroku skazująceo i wymierzenie mu kary lub środka karanego bez przeprowadzania postęp. dowodowego,
2. uwzglednienie takiego wniosku jest możliwe jedynie wowczas, gdzy nie sprzeciwi się temu pokrzywdzony należycie powiadomiony o terminie rozprawy,

Czy to będzie normalne przesłuchanie? czy tylko sąd wyda wyrok na podstawie zebranych dokumentów? jedna takie zawiadomienie juz miałam i nie byłam, bo tez pracowałam a to był taki czas, ze nie dałam rady wziać dnia wolnego w pracy.
Prosze o pilną pomoc-

Zwrot "zawiadamia" sugeruje, że Twoja obecność nie jest obowiązkowa. Jeżeli masz wątpliwości zadzwoń do Sądu przed którym toczy się sprawa i dopytaj.

ja tam dzwoniłam,ale kobieta mi powiedziała,ze nie musze być bo to nie bedzie sprawa tylko rozpatrzenie ale powinnam zapytac o to prawnik-z nim sie skonsultowac, ale ja nie mam nikogo takiego.
A czy jak mnie nie bedzie to nie umorza sprawy???

ja tam dzwoniłam,ale kobieta mi powiedziała,ze nie musze być bo to nie bedzie sprawa tylko rozpatrzenie ale powinnam zapytac o to prawnik-z nim sie skonsultowac, ale ja nie mam nikogo takiego.
A czy jak mnie nie bedzie to nie umorza sprawy???

Jeśli Twoja obecność nie jest obowiązkowa to Twoje niestawiennictwo nie będzie tamowało rozpoznania sprawy o ile Sąd będzie dysponował dowodem doręczenia Ci zawiadowienia o posiedzeniu.

Powrót