prawo komornicze

• Autor wątku Autor wątku usychajacy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

usychajacy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie.Od 3 lat nie mieszkam z byla zona i dziecmi lecz jestem tam nadal zameldowany.Byla zona prawdobodobnie nie oplaca rachunkow i oswiadczyla mi ze komornik zamierza zajac moje konto bankowe za nie uregolowane rachunki.Dowiedzialem sie ze rachunek za wode przekracza kilkanascie tysiecy zlotych.Dodam ze regularnie co miesiac place alimenty na trójke dzieci.Trzy razy splacilem rownież rahunek za prad ktory kazdy wynosil kolo 2000 zl.Moje pytanie brzmi:Czy komornik moze zajac moje konto w takiej sytuacji?Czy to ze jestem nadal zameldowany w mieszkaniu w ktorym nie mieszkam od 3 lat daje matce samotnie wychowujacej dzieci prawo pograzac ojca i nisczc mu zycie?Dzieci zabieram 2 razy w miesiacu na weekendy i rowniez na nie wydaje(ubrania,przybory szkolne,lekarze jak rowniez zachcianki).Pozdrawiam

Jesteś współwłaścicielem mieszkania? Możesz udowodnić, że od lat nie mieszkasz z byłą żoną (umowy najmu innych mieszkań, może jakiś inny własny lokal)? Umowy na dostarczanie mediów (woda, prąd, gaz i t.d.) są podpisane na Twoje nazwisko

Mieszkanie bylo,jest spoldzielcze na nią. Ja jestem jak pisalem tam tylko zameldowany..od ponad 3 lat wynajmoje rozne mieszkania.mam dowody wplaty na zalegle rachunki za prad.a raczej musiałbym cofnac sie i wyciagnac z historii przelewow bankowych.sasiedzi dobrze wiedza kiedy sie wyprowadzilem.aktualnie nie wynajmuje nic bo przebywam na półrocznej delegacji.

usychajacy napisał:
Mieszkanie bylo,jest spoldzielcze na nią.
Rachunki nie obciążają Ciebie. Jeśli była małżonka mówi coś o zajęciu Twojego rachunku, to tylko z czystej głupoty.
usychajacy napisał:
To nie ma żadnego znaczenia. Inną sprawą jest to, że powinieneś być zameldowany tam gdzie mieszkasz, a nie tam gdzie nie mieszkasz. Na co więc czekasz? Zamelduj się właściwie.

No to jeszcze kwestia kto podpisywał umowy na dostawę mediów. Jeśli była żona, to tylko ona jest zobowiązana do spłaty zadłużenia.

Dziękuję bardzo za odpowiedz utwierdzajaca mnie w przekonaniu jej klamstwa.Jeszcze raz dziekuje i najlepszego.pozdrawiam

Witam serdecznie jeszcze raz.Jesli bylby pan mily odpowiedziec mi na jeszcze jedno pytanie w sprawie mojego postu.Komornik wlasnie zajął moje konto.Co mam zrobic w tej sytuacji jesli jest ono bezprawnie zajete przez komornika i jak z nim rozmawiac?Czy moge liczyc na mozliwie szybkie odblokowanie konta?

Wszystko jest na zone.Dodam ze nie bylismy małżeństwem.Przez 7 lat żylismy w konkubinacie.

Zona i konkubina to ta sama osoba :(.Pisalem zona z przyzwyczajenia ale nigdy nie wzielismy slubu

Zona,byla zona i konkubina to jedna osoba .Nigdy nie wzielismy slubu.pisalem zona z przyzwyczajenia

Zastanawiam sie co teraz zrobic.W tym miesiacu nie bede w stanie nawet wyslac alimentow(dla mnie to jest sprawa priorytetowa,ja moge mieszkac w samochodzie jak to robilem przez 2 mce ale na dzieci musze wyslac alimenty).Moj blad ze sie nie wymeldowalem:(

Czy w MOPS-ie powinna pani sporzadzic notatke gdyz jak 3 lata temu wyprowadzalem sie z mieszkania poinformowalem o tym opiekunke spoleczna.Czy to moglo by mi pomoc w sprawie?

Powrót