PRAWO KOMORNIKA ??? CO Z KREDYTEM ODNAWIALNYM

• Autor wątku Autor wątku LUKESK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LUKESK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Moje pytanie brzmi:
Czy komornik ma prawo zająć środki z debetu przyznanego mi przez bank ??? Jeśli moja linia kredytowa to kwota X, a ja ciągle z niej korzystam..... będąc przez cały czas na minusowym saldzie.... Co Wy na to forumowicze.... ?

Przenoszę do cywilnego. Jest tam temat (zielony): "Pytania do komornika".

Re: PRAWO KOMORNIKA ??? CO Z KREDYTEM ODNAWIA

[cytat="LUKESK"]
Czy komornik ma prawo zająć środki z debetu przyznanego mi przez bank ??? [/cytat]
Nie - ponieważ są to pieniądze banku a nie twoje...

[cytat="LUKESK"] Jeśli moja linia kredytowa to kwota X, a ja ciągle z niej korzystam..... będąc przez cały czas na minusowym saldzie.... Co Wy na to forumowicze.... ?[/cytat]

natomiast w tej sytuacji każdy wpływ środków na rachunek np. pensja w pierwszej kolejności jest przekazywana komornikowi (po pozostawieniu kwoty wolnej od zajęcia)...,a dopiero w kolejnej pieniadze idą na pokrycie debetu

Nie do końca. Trzeba pamiętać o kwocie wolnej od zajęcia - art. 54 ust. 1 Prawa bankowego, czyli trzykrotności przeciętnego miesięcznego wyngarodzenia - teraz ponad 7.800 zł.

pozwolę sobie nie zgodzić się z ekspertem..:) ponieważ :
art. 54 PB
1. Środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego do wysokości trzykrotnego przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez wypłat nagród z zysku, ogłaszanego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres bezpośrednio poprzedzający dzień wystawienia tytułu wykonawczego.

czyli srodki te juz musza znajdowac sie na rachunku...(czyli byc zaksięgowane) ...a w przypadku kiedy na rachunku jest saldo ujemne...i przychodzi zasilenie np. pensja to dopiero nastepuje rozksiegowanie wg. tego co wczesniej powiedzialem...najpierw komornik zajmuje co jego...a reszta wchodzi na rachunek na pokrycie debetu....

No, niestety Markiz32 nie ma racji. Zeby przeprowadzić skuteczną egzekucję z wierzytelnośći z rachunku bankowego, ta wierzytelność musi być powyżej trzymiesięcznego wynagrodzenia (czyli saldo musi być dodatnie). I żadne ,,rozksięgowanie" nie ma tu nic do rzeczy. Dopóki saldo jest ujemne - nie ma wierzytelności, z której można prowadzić egzekucję.

Prawo bankowe tej kwestii nie wyjaśnia.
W oparciu o przepisy kpc zasadą jest, że egzekucja prowadzona jest z tzw. prawa majątkowego a nie ze środków zgromadzonych na rachunku( to w rozpatrywanym przypadku nie wchodzi w rachubę bo tych środków nie ma)
Prawo majątkowe tutaj to prawo do zadłuzenia się do okreslonej kwoty uzgodnione umową cywilną. Ponieważ postać tego prawa w naszym przypadku przybiera niekorzystną wartość dla egzekutora to zapewne nie skorzysta z niego, chyba, że chce tego wierzyciel.
Podobny przypadek mamy w sytuacji zajęcia udziałów w spółce kapitałowej. Udziałowiec ma prawo do zysków w spółce a zarazem ma obowiązek dokonania dopłat na podstawie uchwały ZW. Jesli w tym momencie wierzyciel z zajętego prawa chce skorzystać to jego wola.

Nie bardzo rozumiem ... Co było żartem :?:

Żartem było to, że
sam fakt zajęcia prawa majatkowego nie rodzi skutków negatywnych dla zajmujacego bo jest on bierny w oczekiwaniu na skutki dodatnie tego zajęcia.
Z reszta zajecie nie przenosi prawa własności.

Witam chciałbym się poradzić pewnej stronie komornik mi wszedł na rentę socjalną, bo nie spłacałem rat w terminie, ale ja tylko podpisałem, że odebrałem list polecony Anie podpisywałem zgody NATO żeby ściągał z mojej renty raty potem przyszyła decyzja z ZUS, że polowa mojej renty idzie na spłatę zaległości i wszystko podziało się bez mojej wiedzy, co mam zrobić w takim wypadku

Komornik nie musi sie pytac Ciebie o zgode na zajecie wyplaty/renty/emerytury, oczywiscie w ramach przepisow.

Komornik na podstawie wyroku sądu z nadaną klauzulą wykonalności lub nakazu zapłaty ma za zadanie zaspokoić roszczenia wierzyciela.
W tym celu może:
* zająć i sprzedać ruchomości (np. samochód) i nieruchomości (np. dom) stanowiące własność dłużnika,
* zająć wynagrodzenie za pracę, rentę, emeryturę,
* zająć rachunki bankowe dłużnika.
Z egzekucji wyłączone są m.in:
1. przedmioty urządzenia domowego, pościel, bielizna i ubranie codzienne, niezbędne dla dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny, a także ubranie niezbędne do pełnienia służby lub wykonywania zawodu;
2. zapasy żywności i opału niezbędne dla dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny na okres jednego miesiąca;
3. jedna krowa lub dwie kozy albo trzy owce potrzebne do wyżywienia dłużnika i będących na jego utrzymaniu członków jego rodziny wraz z zapasem paszy i ściółki do najbliższych zbiorów;
4. narzędzia i inne przedmioty niezbędne do osobistej pracy zarobkowej dłużnika oraz surowce niezbędne dla niego do produkcji na okres jednego tygodnia, z wyłączeniem jednak pojazdów mechanicznych;
5. przedmioty niezbędne do nauki, papiery osobiste, odznaczenia i przedmioty służące do wykonywania praktyk religijnych oraz przedmioty codziennego użytku, które mogą być sprzedane tylko znacznie poniżej ich wartości, a dla dłużnika mają znaczną wartość użytkową.
Zakres egzekucji z poszczególnych kategorii świadczeń (takich jak wynagrodzenie za pracę, świadczenia emerytalne i rentowe itd.) określają przepisy Kodeksu postępowania cywilnego oraz przepisy aktów prawnych do których odsyłają. W wielu wypadkach ustawa określa, jaka część wynagrodzenia czy innego świadczenia może być zajęta przez komornika. W tego typu sytuacjach

Nie było żadnego wyroku sądowego tylko bank przekazał sprawę do komornika

Czyli było to zadłużenie wobec banku?

Banki korzystają z prostszych procedur: wystawiają tzw. BTE - bankowy tytuł egzekucyjny, któremu sąd na posiedzeniu niejawnym nadaje klauzulę wykonalności. Dłużnik dowiaduje się praktycznie w momencie otrzymania pisma od komornika.

ale renta socjalna podlega ochronie zjadz mi paragraf taki który pozwala komornikowi zając moją rente

Proszę o wyjaśnienie, jaką część pensji może zając komornik. Przepisy mówią, że do 50%. Czy musi to być 50%, czy może być mniej, np. 30%? Od czego to zależy, kto o tym decyduje?

Powrót