Prawo międzynarodowe- legalizacja/apostille

• Autor wątku Autor wątku livi16
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

livi16

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,
zdaje egzamin z gałęzi prawa międzynarodowego publicznego, a konkretnie z prawa dyplomatycznego i konsularnego. Mam problem z legalizacją dokumentów.

1.Samo pojęcie nie jest skomplikowane. Jednakże problem polega na tym:
generalnie chodzi o to, że jeśli wyjeżdżam do Niemiec to udaję się do ambasady niemieckiej w Warszawie, celem zalegalizowania np. świadectwa szkolnego, bądź prawa jazdy tak?

2.Cazus - Polska. Od 2015 roku obowiązuje Konwencja, na podstawie której wprowadza się tańszą procedurę - apostille, tak więc, jeśli wyjeżdżam do państwa będącego stroną Konwencji, to wystarczy mi to poświadczenie na dokumencie, wydane przez polski MSZ, zamiast skomplikowanej procedury, dokonywanej przez urząd konsularny albo przedstawicielstwo dyplomatyczne?

3. W Polsce obowiązuje Kodeks postępowania cywilnego, na podstawie którego zagraniczne dokumenty mają moc dowodową na równi z polskimi dokumentami urzędowymi - czyli z góry zakłada się (bez zbędnych procedur?), że wszystkie dokumenty są autentyczne, no ale są dwa wyjątki, dokument dot. przeniesienia własności nieruchomości położonej w RP, powinien być uwierzytelniony przez polskie przedstawicielstwo dyplomatyczne lub urząd konsularny oraz wyjątek drugi to samo dotyczy dokumentu, którego autentyczność strona zaprzeczyła, to mi z kolei wygląda na to, że tutaj zbędne jest apostille, tylko trzeba to zatwierdzić przez konsul albo przedstawicielstwo? Co z kolei kłoci się z moją teorią, że jak są na równi, to żadna procedura nie jest potrzebna.

4. I jeszcze odnośnie do przeniesienia własności nieruchomości położonej w RP. To chodzi o to, że np. jest ciocia, która żyje w USA i postanawia przepisać nam dom położony w Polsce to udajemy się do notariusza w USA, a potem musimy ten dokument zalegalizować, czy coś?

Nie jestem prawnikiem i nie mogę się w tych zagadnieniach połapać, bardzo proszę, aby ktoś mi to wyjaśnił z polskiego na nasze.
Nie wiem czy odpowiedni wątek wybrałam.

Pomocy! :o

Powrót