Prawo obowiązujące na terenie ambasady

• Autor wątku Autor wątku SAFAR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SAFAR

Stały bywalec
Odpowiedzi
405
Witam,

mam nadzieje, że to dobry dział. Pytanie mam odnośnie przepisów obowiązujących na terenie polskiej ambasady. Chodzi konkretnie o przepisy budowlane np.: kwestie kominiarskie, sprawy związane z elektryką, kanalizacją czy ogrzewaniem. Wydaje mi się, że są to te same, które obowiązują w naszym kraju ale bardzo bym prosił o podanie jakichś konkretnych przepisów potwierdzających lub obalających moją teze.

Pozdrawiam

Nie ma takich. Przepisy prawa administracyjnego obowiązują na terenie całego państwa, które je wydaje. Ambasada jest częścią terytorium państwa, na którym się znajduje.

Długo się zastanawiałem nad tym pytaniem i szczerze mówiąc pierwsze skojarzenie miałem jak leniwy_, ale nie jestem pewien do końca. Załóżmy np. że ambasada z państwa X w Polsce, która zakupiła od państwa polskiego budynek i teren pod ambasadą (zaznaczam, że nie wiem dokładnie, czy państwo obce może wykupić sobie w ten sposób część RP, czy ambasady mogą wyłącznie dzierżawić/wynajmować), w swoim porządku prawnym nie ma obowiązku przeprowadzania okresowych remontów, albo budynek po prostu grozi zawaleniem, a państwo X nic z tym nie robi. Czy w tym wypadku nadzór budowlany ma jakiekolwiek środku do interwencji (w sytuacji "wykupienia" ambasady w szczególności)?

Poszukałem i znalazłem już odpowiedź więc dla potomnych:
Ustawa z dnia 12 listopada 1965 r. Prawo prywatne międzynarodowe (Dz. U. z dnia 17 listopada 1965 r.)
Art. 25. § 1. Strony mogą poddać swe stosunki w zakresie zobowiązań umownych wybranemu przez siebie prawu, jeżeli pozostaje ono w związku z zobowiązaniem.
§ 2. Jednakże, gdy zobowiązanie dotyczy nieruchomości, podlega ono prawu państwa, w którym nieruchomość jest położona.

SAFAR napisał:
Poszukałem i znalazłem już odpowiedź więc dla potomnych:
Ustawa z dnia 12 listopada 1965 r. Prawo prywatne międzynarodowe (Dz. U. z dnia 17 listopada 1965 r.)

Od 2011 roku TA ustawa już nie obowiązuje :o Jest PPM z 04/02/11, która uchyliła PPM z 1965r. Poza tym właściwe powinno być prawo PUBLICZNE międzynarodowe

Inna kwestia, czy mając na myśli obowiązki administracyjne można mówić o zobowiązaniach. Poza tym obowiązuje Konwencja Wiedeńska o stosunkach dyplomatycznych, ale w niej również brak wprost rozwiązania problemu (tak naprawdę w Konwencji jest jedynie mowa o krajowym ustawodawstwie, które ma ułatwić funkcjonowanie misji, a nie o eksterytorialności placówki - jest mowa o nienaruszalności pomieszczeń, a to nie to samo).

Ostatnia edycja:
Pytanie można pogłębić - co jeżeli placówka mieści się w budynku wpisanym do rejestru zabytków, zaś dyplomaci doprowadzają go do ruiny. Konserwator ma możliwość wydania decyzji o obowiązku doprowadzenia zabytku do stanu zgodnego z prawem, a nawet wywłaszczaniu takiego właściciela - pytanie, czy taka decyzja jest egzekwowalna? Moim zdaniem nie.

W przypadku ambasady można mówić jedynie o nietykalności misji, dokumentów,
archiwów oraz środków transportu należących do misji (Konwencja wiedeńskiej o stosunkach dyplomatycznych z 1961 r.). Ambasada będzie podlegała przepisom administracyjnym państw, w którym się znajduje. Brak jest bowiem podstaw do wyłączenia jej z takich obowiązujących przepisów.
Kantapil ma rację ppm reguluje stosunki międzynarodowe prywatne, a nie publiczne i nie może mieć w sprawie zastosowania.

Czyli wracamy do pytania - jak wyegzekwować te obowiązki administracyjne, skoro misja jest nietykalna, a więc komornik, czy pracownicy szeroko pojętej administracji nie mogą wejść, jeżeli personel placówki nie wyrazi na to zgody. Niestety moja wiedza co do zwyczajów międzynarodowych (co jest w tym wypadku źródłem prawa) jest w zasadzie równa zeru.

Powinno być to określone w umowie międzynarodowej o stosunkach dyplomatycznych pomiędzy obydwoma państwami.

A to że prawo obowiązuje, ale nie można go egzekwować to akurat nic dziwnego i występuje w wielu przypadkach.

Powrót