prawo ochronne a patent

• Autor wątku Autor wątku JuliaAnna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JuliaAnna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o pomoc w następującej kwestii:

Ubiegam się w PL o uzyskanie prawa ochronnego na znak towarowy (nazwę).
Natomiast w USA został opatentowany produkt, który określony jest tą nazwą oraz nazwa ta, która chroniona jest na terenie USA prawem ochronnym.
W Europie właściciel (ten z USA) powyższego patentu i prawa do znaku (nazwa) nie skorzystał jeszcze z możliwość uzyskania patentu i ochrony znaku towarowego (nazwy), na terenie tego kontynentu (Europa).

Złożyłam wniosek na terenie PL o uzyskanie prawa ochronnego na znak towarowy (nazwa), który chroniony jest jedynie na terenie USA i odmówiono mi powołując się na art.131 ust.1 pkt 1. ustawy pwp.

Jeśli nazwa ta, chroniona jest na terenie USA (tylko i wyłącznie tutaj) to dlaczego nie mogę uzyskać ochrony tej nazwy na terenie PL?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Znak towarowy oprócz ochrony na tle własności przemysłowej, może posiadać również ochrone na tle ustawy o prawach autorskich i prawie pokrewnym. Tzn. jeśli spełnia oczywiście definicja utworu. Ochrona taka nie rozciąga się jedynie na terytorium Polski, gdyż kraj nasz ma podpisane liczne umowy bilateralne oraz multiratelarne - które rozciągają ochronę autorskoprawną na zasadzie wzajemności na inne terytoria (w tym USA).

Powrót