Prawo opieki nad dzieckiem

• Autor wątku Autor wątku a'polonia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

a'polonia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, sprawa dotyczy mojej znajomej. Po rozwodzie w Polsce przyjachała do UK, opiekę nad 14letnią córka zgodnie z postanowieniem sądu RP stanowi ojciec w Polsce, matka ma prawa do widywania jej w trakcie świąt i przerw wakacyjnych. Dziewczynka własnie przyjechała odwiedzić mamę i rozpaczliwie nie chce wracać do ojca, twierdzi że ojciec molestuje ją psychicznie. W jaki sposób można uzyskać prawo do całkowitej opieki nad córką, czy matka może wystapic w UK o prawo do opieki nad dzieckiem i w jaki sposób uregulować sprawy w Polsce?

ja dowiedziałam się u szkockiego adwokata że ojcowie dzieci które się urodzone przed ustawą z lipca 2006 roku w szkocji nie mają żadnego prawa do swoich dzieci, więc twoja znajoma nic tu nie zrobi ponieważ prawnie ale tylko w szkocji to ona ma prawo do dziecka nie ojciec mam na to dokument musiała by zgłosić to w polsce i najlepiej by było żeby założyła sprawe o przywróceni opieki nad dzieckiem i wytoczyła sprawę ojcu i żeby wzieli pod uwagę zeznania dziecka bo to jest ważne

Bardzo interesuje mnie tresc i podstawa prawna tego dokumentu. Jakbys mogla mi to przyblizyc bylabym wdzieczna. Pozdrawiam

Niech twoja znajoma złoży wniosek do sądu właściwego,czyli tego gdzie dziecko mieszka z ojcem .Wniosek o przywrócenie opieki nad dzieckiem (ale matka musie okazać że ma prace ,mieszkanie choćby wynajęte , i że któraś szkoła przyjmie dziecko do szkoły musie okazać na rozprawie że ma spełnione warunki dla dziecka) Wniosek niech umotywuje tym że ojciec rażąco nadużywa władzy rodzicielskiej, dziecko jest z nie chce wracać do ojca boi się go czy jakoś tak nie znam dokładnie waszej sytuacji ale niech pujdzie z tym do prawnika ,czy adwokata sa w uk też polscy prawnicy niech opowie wszystko ze szczegółami on pomoże napisać taki wniosek do sądu poprawnie dobrze żeby matka miała światków na to co dziecko mówi córka ma 14 lat więc jeżeli by chciała opowiedzieć to w sądzie to by było dobrze ,sąd może też córkę sam przesłuchać w obecności psychologa . Sąd przede wszyskim patrzy na dobro dziecka można przy tym ograniczyć ojcu prawa jeżeli sprawa jest poważna a dziecko to bardzo przeżywa nie ma na co czekać tylko działać

Powrót