Prawo panoramy - gra komputerowa

• Autor wątku Autor wątku Sargonidas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sargonidas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Cześć,

Mam do Was pytanie. Planuję zrobić grę komputerową, której akcja będzie rozgrywać się Warszawie. Zależy mi na jej wiernym odwzorowaniu w przestrzeni wirtualnej, tzn. budynki, ulice itp Czy na podstawie art. 33 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (prawo panoramy) mogę wykorzystać w mojej grze budynki znajdujące się w centrum Warszawy? A jeśli tak, to czy mógłbym prowadzić sprzedaż gry w krajach w których prawo panoramy nie obowiązuje? Podkreślam, że zamierzam wykorzystać tylko budynki z Warszawy, a w Polsce obowiązuje ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, która przewiduje prawo panoramy.

Pozdrawiam

LeszsekS napisał:
Kto Ci taką nazwę wymyślił?

Spotkałem się z taką w artykułach prawniczych. Rozumiem, że taka nazwa nie pojawia się w ustawie, ale ludzie jej używają.

Dzięki za odpowiedź, ale czy nie będę miał problemów ze sprzedażą tej gry w krajach gdzie takie prawo nie obowiązuje? Czy np. właściciel praw autorskich do jednego z budynków w Warszawie który umieszczę w mojej grze, będzie mógł wytoczyć przeciwko mnie powództwo w kraju gdzie prawo panoramy nie obowiązuje, a ja sprzedaje tam swoją grę?

Jeśli obowiązuje w innych krajach to dotyczy wyłącznie ich obiektów.

Ps.
Czego to w internecie nie wymyślą.:what:

OK, jeszcze raz dzięki :)

A jak się sprawa będzie wobec tego miała ze znakami towarowymi, nazwami lokali i restauracji oraz modelami rzeczywistych samochodów?

Znaki towarowe byłyby tylko na budynkach tam gdzie w rzeczywistości się znajdują, podobnie jak nazwy sklepów. Wiem, że była sprawa w Stanach gdzie klub erotyczny pozwał Rockstar Games za wykorzystanie jego znaku towarowego w GTA: San Andreas. Sąd uznał, że to było artystyczne wykorzystanie znaku towarowego polegające na wiernym odwzorowaniu miasta i dlatego mogli taki znak umieścić w grze.

Jak się sprawa będzie miała w Europie? Istnieje podobna zasada jak w Stanach, czy jest inaczej?

Bo rozumiem, że jeśli grę będę sprzedawał nie tylko w Stanach, ale też w Europie obowiązywać mnie będą również przepisy dotyczące znaków w UE. Czy sytuacja prawna odnośnie takiego wykorzystania znaków w UE jest podobna do tej która jest w Stanach?

Rozumiem, że z nazwami sklepów, jeżeli nie są znakami towarowymi nie powinno być problemu, prawda?

I ostatnia kwestia- samochody. Czy mogę wykorzystać modele rzeczywistych samochodów oraz ich znaki towarowe na modelach w grze?

Sargonidas napisał:
... Jak się sprawa będzie miała w Europie? ...
UE nie ma jednolitego prawa autorskiego, istnieją tylko ogólne zasady, które takie regulacje pozostawiają konkretnym rozwiązaniom krajowym.

LeszsekS napisał:
UE nie ma jednolitego prawa autorskiego, istnieją tylko ogólne zasady, które takie regulacje pozostawiają konkretnym rozwiązaniom krajowym.

OK, rozumiem. W takim takim razie, czy takie wykorzystanie znaków towarowych na budynkach w grze komputerowej, które również znajdują się na budynkach w rzeczywistości, byłoby zgodne z polskim prawem?

I co z kwestią samochodów i nazwami restauracji o które pytałem w poprzednim poście? Czy ich wykorzystanie w grze będzie zgodne z prawem?

To nadal Art. 33. PA., w odniesieniu do znaków towarowych nie stanowi to korzystanie z nich.

OK, a co w takim razie z samochodami? Tutaj art. 33 PA nie znajdzie zastosowania. Czy mogę stworzyć modele rzeczywistych samochodów (wraz z logo marki) i wykorzystać je w mojej grze komputerowej?

Możesz rozwinąć o co Ci chodzi? Wyczerpanie prawa do znaku towarowego raczej nie znajdzie zastosowania w przestrzeni wirtualnej.

I co z samymi modelami samochodów, które mogą być chronione zarówno jako utwór, jak i wzór przemysłowy?

Samochód został wprowadzony do obrotu w całości razem z oznakowaniem, możesz go fotografować, rysować do woli. Nie ma to nic wspólnego z ochroną wzoru przemysłowego, nie o to w niej chodzi.

Powrót