Prawo patentowe w motoryzacji

• Autor wątku Autor wątku kuncpilot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuncpilot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich,

Zaznaczę, że jestem nowy na forum i kompletnie, ale to kompletnie nie znam się na prawie, jednakże dość pilnie potrzebuję porady z zakresu prawa patentowego.
Otóż pracuję w firmie, która bierze udział w konkursie na projekt vana o napędzie elektrycznym. Niestety jak do tej pory nie mamy większych doświadczeń w branży motoryzacyjnej. W ostatnim czasie pojawiły się u nas watpliwości, czy możemy wykorzystać elementy np. układu zawieszenia (amortyzatory, wahacze, sprężyny itp.), które wchodzą w skład układu zawieszenia np. Fiata Ducato? Mam na myśli części, które można kupić w sklepach lub hurtowniach motoryzacyjnych, tzw. zamienniki (a więc z logo producenta, ale bez wybitego logo Fiata)? Czy możemy wykorzystać całą konstrukcję zawieszenia przedniego z Fiata Ducato, czy jest to zabronione lub chronione prawem patentowym? Jeśli tak, co trzeba zrobić, aby wszystko było zgodnie z prawem?

Będę bardzo wdzieczny za możliwie najprostrze wyjaśnienie mi tej kwestii.

Pozdrawiam,
Konrad

Działa zasada wyczerpania prawa. Prawo patentowe nie rozciąga się na działania dotyczące wyrobu legalnie wprowadzonego na rynek.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Nadal mam jednak wątpliwości, ponieważ widzę to w ten sposób, że mogę w układzie zawieszenia zamontować wahacz od Fiata czy jeszcze kilka innych elementów, ale czy jako całość (kopiuje WSZYSTKIE elementy, dokładnie tak samo jak to jest we Fiacie Ducato, ale nie używam elementów z logo Fiata, tylko tzw. zamienniki), w przypadku, gdyby Fiat dopatrzył się, że w moim aucie jest identyczne zawieszenie (jako całość), nie miałbym z tego powodu nieprzyjemności?

Pozdrawiam

Twoje wątpliwości są bezpodstawne, nie ma to żadnego znaczenia. Przeczytaj poprzedni post ze zrozumieniem.

Ok, a jak to wygląda w przypadku, gdybyśmy wyszli daleko w przyszłość i założyli, że będę sprzedawał auta w dużej ilości i czerpał z tego zyski (nie skończy się tylko na budowie prototypu, który raczej spokojnie można poskładać z części OEMowych)?

Powrót