Prawo patentowe

• Autor wątku Autor wątku filoslaw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

filoslaw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanie odnośnie prawa patentowego. Jak wiadomo, żeby zgłosić patent nasz wynalazek musi posiadać poziom wynalazczy a rozwiązanie to nie może być oczywiste dla eksperta w tej dziedzinie. Co w sytuacji gdy chciałbym złożyć taki wniosek na urządzenie/technologie powszechnie znane ale użyte w nieużywany dotąd sposób?

Dla przykładu:
Telefon komórkowy, można na niego dzwonić a gdy telefon odbiera połączenie świeci się ekran. Co w sytuacji gdybym chciał opatentować lampę która świeci gdy będę na nią dzwonił a będzie to np. służyło oświetleniu pomieszczenia?

Czy takie rozwiązanie cechuje się stopniem wynalazczym?

Pozdrawiam!

LeszsekS napisał:
Przecież w tym nie ma nic odkrywczego.

Co prawda nie jest to pomysł który chciałbym opatentować ale osobiście nie widziałem nigdzie oświetleń które zapalałyby się na skutek połączenia gsm. Takie rozwiązanie mogłoby działać chociażby jako "odstraszacz" złodziei w sytuacji gdy my jesteśmy poza domem. Bez potrzeby podłączania żadnych skomplikowanych sieci i dostępu do internetu.

Ostatnia edycja:
Niestety brak Ci informacji, są już takie urządzenia.

LeszsekS napisał:
Niestety brak Ci informacji, są już takie urządzenia.

Jak już wcześniej wspomniałem nie jest to urządzenie które chciałbym opatentować a dyskusja odbiega na inny tor. Pisałem z zapytaniem o kwestie wykorzystania znanej technologii do celów w których nie jest jeszcze wykorzystywana. Jak się to ma do stopnia wynalazczego?

Powrót