Prawo pracy w Wielkiej Brytanii

• Autor wątku Autor wątku ABCD87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ABCD87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam, moja sprawa wyglada tak:
pracuje w Anglii, w magazynie "A", od 8 kwietnia 2013 roku pracuje na umowie(nie przez agencje), pierwsza umowa podpisana byla z firma "U" (firma ktora wynajmuje wlasciciel magazynu A), 17 sierpnia firma U zostala zastapiana firma "N" i cala dokumentacja z firmy U "znikla". Pracuje w systemie z rotą, mam stala miesieczna pensje, rozpisany caly rok(niektore miesiace pracuje wiecej, niekotre mniej) mam konkretna ilosc godzin do przepracowania przez rok(gdy choruje lub mam bezplatny urlop to mi ucinaja godziny z wyplaty), do tego dochodzi system "flex" czyli w czasie zapotrzebowania pracuje 10 godzin zamiast 8, a czasem wysylaja mnie do domu(godziny zbieraja sie do "koszyka" zby wyjsc na zero na koniec roku podatkowego, ktory sie konczy w kwietniu). Zblizajacy sie koniec roku i wyliczenia moich godzin, ktore powinienem przepracowac wskazuja, ze powinienem przepracowac 40 godzin wiecej niz pozostalo w mojej rocie, nieoficjalnie jest to spowodowane brakiem danych z firmy U, i mile panie pracujace w kadrach umywaja rece od tego i kaza kontaktowac sie z firma U. W moim "koszyku" godzin flexowych nazbieralo sie 20 godzin ktore firma powinna mi oddac, ale zagarneli je na poczet owych 40 godzin, ktore rzekomo mam im oddac(pracowalem w takim razie 20 godzin nadgodzin za darmo i kolejne 20 mam odrobic w kolejnym roku podatkowym). Jest jakis paragraf w prawie angielskim na to, czy mam szanse wywalczyc o nalezne mi pieniadze(lub godziny)? Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.

Proponuje udac sie wraz z umowa do prawnika, ktory specjalizuje sie prawem pracy. Darmowa porade mozesz uzyskac w CAB. W Twoim przypadku nalezy najpierw zapoznac sie z umowa o prace.

W przypadkach, kiedy to pracodawca nie wypłaca nam należytego wynagrodzenia (w tym przypadku ewidentnie z winy własnej) zawsze warto zwrócić się o pomoc prawną. Polecam również zapoznanie się z Prawem Pracy obowiązującym w Anglii.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
moja sprawa wyglada nastepująco :
Pracuję przez agencję w jednej firmie ponad poł roku.Z tego co sie dowiedzialem po 12 tyg powinienem przejść na umowę kontraktową i i nabyć wszelkie prawa pracownikow kontraktowych (urlopy,wyższa stawka a nie agencyjna minimalna,itp.)Nie podpisałem żadnych dodatkowych pism ,umów zżekających mnie praw do nabycia ww przywilejów.Moje pytanie brzmi następująco;Czy agencja po tych 12 tyg musi mi wyrównać tą różnice a jesli tak to jak to w jaki sposob mam sie tego domagac?

Witam
Mam pytanie, przebywam obecnie na zwolnieniu lekarskim w uk,po prześwietleniu kolana okazało się że czeka mnie operacja, jednak nie chcę czekac na operację w uk tylko chce ją zrobić w Polsce bo tutaj czas oczekiwania jest bardzo długi, na poprzednią( również kolano) czekałam 7 ms i moje pytanie brzmi, czy mogę na zwolnieniu 2 ms pojechac do Polski i tam się leczyć?? Po zwolnieniu nie zamierzam wracać do Anglii. Słyszałam o kontrolach będąc na zwolnieniu i utracie zasiłku chorobowego. Będę wdzięczna za odpowiedz.Pozdrawiam

Powrót