Prawo pracy - warunki otrzymania Hartz IV po 01.01.2014

• Autor wątku Autor wątku stb_1988
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stb_1988

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zwracam się do Was z prośbą o możliwość wypunktowania jakie warunki należy spełnić, aby otrzymać Hartz IV (jak długo muszę przebywać na ternie RFN?; czy okres 12 miesięcy bezrobocia muszę "odklepać" na terenie Niemiec, czy jest możliwe "przetransferowanie" tego okresu z polskiego urzędu pracy?; czy wyższe wykształcenie, które posiadam daje mi preferencyjne warunki przy ubieganiu się o zasiłek? (ekonomia na najlepszej rankingowo uczelni w kraju)), niestety mam naprawdę duże trudności w przekopywaniu się przez ustawy i ich specjalityczny język w nich stosowny, nie uzyskałem także satysfakcjonującej odpowiedzi czytając artykuły na różnych portalach i nie, nie przebywam aktualnie na terenie Niemiec, nigdy nie pracowałem w Niemczech. Jestem osobą samotną, w trudnej sytuacji materialej, stąd to pytanie, nie chcę być nazywany "pasożytem łasym na socjal". Jeżeli ktoś z Was zna inną możliwość otrzymania pomocy socjalnej (na terenie Unii Europejskiej lub w kraju) to bardzo interesuje mnie każda wskazówka i informacja. Serdeczne dzięki za pomoc.

Ostatnia edycja:
Krotko i na temat:
aby mieć dostęp do systemu socjalnego w Niemczech musisz tutaj najpierw uczciwie przepracować minimum 12 miesięcy, na umowie o prace.
Tak wiec wykształcenie może Tobie teoretycznie zapewnić dobre oceny na rozmowach kwalifikacyjnych ale nie przy ubieganiu się o pomoc państwa

Chyba najkorzystniej najpierw poczytać oferty o prace, powysyłać cv, poszukać przez pośrednika.
Możliwe, ze jeśli będziesz posiadał wykształcenie i umiejętności poszukiwane przez pracodawce, on pomoże Tobie przy osiedlaniu- ale to tylko przypuszczenia (np DB robi taki myk ale oni szukają inżynierów do pracy na kolei).

Przyjazd tutaj na własną rękę aby szukać pracy wiąże sie z koniecznością posiadania pewnego zaplecza finansowego (obowiązkowe ubezpieczanie zdrowotne 150 euro miesięcznie, kaucja za mieszkanie średnio ok 1000, czynsz 300-400 albo więcej, prąd, abonament rtv, telefon, wyżywienie.... sorry ale różowo nie jest.

Wpisz na forum w opcje szukaj "transfer świadczeń". O ile masz w Polsce prawo do zasiłku.

"preferencyjne warunki" są tylko dla osób posiadających obywatelstwo niemieckie

Po pierwsze ten wyrok jeszcze nie jest do konca prawomocny, bo zostal zaskarzony do Sadu Naczelnego.

Po drugie tam chodzilo o pewien niuans w sformulowaniu w ustawie, ktorego interpretacja jest kontrowersyjna i nikt nie dostanie, bez wzgledu na land, od razu sozialu po przyjezdzie, bo bedzie musial latac po sadach, zeby to przeforsowac, a czy mu sie to uda, jest wielka niewiadoma, poza tym to trwa latami, a bez wyroku sadu pieniedzy nie bedzie, wiec to nie jest rozwiazanie dla osob, ktore licza na szybka pomoc panstwa natychmiast po przyjezdzie

Powrót