S
stb_1988
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Zwracam się do Was z prośbą o możliwość wypunktowania jakie warunki należy spełnić, aby otrzymać Hartz IV (jak długo muszę przebywać na ternie RFN?; czy okres 12 miesięcy bezrobocia muszę "odklepać" na terenie Niemiec, czy jest możliwe "przetransferowanie" tego okresu z polskiego urzędu pracy?; czy wyższe wykształcenie, które posiadam daje mi preferencyjne warunki przy ubieganiu się o zasiłek? (ekonomia na najlepszej rankingowo uczelni w kraju)), niestety mam naprawdę duże trudności w przekopywaniu się przez ustawy i ich specjalityczny język w nich stosowny, nie uzyskałem także satysfakcjonującej odpowiedzi czytając artykuły na różnych portalach i nie, nie przebywam aktualnie na terenie Niemiec, nigdy nie pracowałem w Niemczech. Jestem osobą samotną, w trudnej sytuacji materialej, stąd to pytanie, nie chcę być nazywany "pasożytem łasym na socjal". Jeżeli ktoś z Was zna inną możliwość otrzymania pomocy socjalnej (na terenie Unii Europejskiej lub w kraju) to bardzo interesuje mnie każda wskazówka i informacja. Serdeczne dzięki za pomoc.
Ostatnia edycja: