Prawo pracy - wątpliwe manipulacje przy nazwie roli

• Autor wątku Autor wątku karate
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karate

Użytkownik
Odpowiedzi
95
Witam

Zastanawia mnie jednak kiedy mój aktualny menadżer coraz bardziej natarczywie nalega, bym używał w podpisie w mailach innej nazwy roli i innego działu, niż mam w kontrakcie. Zbiega się to z pierwszą rocznicą mojej pracy w tej korporacji.

Przypuszczam, że firma próbuje w ten sposób osiągnąć następujące korzyści:
- zatuszować fakt, że w praktyce wykonuję pracę na dwóch osobnych etatach.
- odwrócić moją uwagę od faktu, że czas na ponowne rzucenie okiem na moją pensję (miało to nastąpić po 12 miesiącach)
- wmanipulować mnie w przejście do innego działu i formalne przejęcie obowiązków z wyższej półki (które już wykonuję) bez poruszenia kwestii finansów (kilka tys. funtów w skali roku!)

W najgorszym scenariuszu jestem na to wszystko gotów przystać, choć wolałbym zadziałać, jeśli istnieje możliwość.

Miałbym w związku z tym dwa pytania:
- po pierwsze, czy wobec planów przedłużenia mojego aktualnego kontraktu za miesiąc o kolejne miesiące, żądania szefa, bym modyfikował podpis w mailach na niezgodny z ustaleniami aktualnymi i z planami krótkoterminowym nie są przypadkiem niezgodne z prawem?
- po drugie, jakie są moje prawa / możliwości manewru w praktyce, bez palenia mostów, ale też bez akceptowania tych spośród ich decyzji, których być może sami oni nie są pewni?

Wielkie dzięki.

Powrót