Prawo prasowe - publikacja listu czytelnika

• Autor wątku Autor wątku krystiann85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystiann85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Pewna firma wystosowała do mnie wezwanie usunięcia artykułu, ze względu na to, że narusza dobra jej firmy. Kilka faktów:
1. Artykuł został opublikowana wcześniej przez autora na portalu Facebook.
2. Artykuł składa się w 90% z cytatu, czyli listu czytelnika (tylko tytuł i wstęp jest redakcji).
3. List czytelnika nie zawiera fałszywych informacji, a jest opinią (przykład: źle działa X w firmie Y).

Czy ta firma może mieć w ogóle jakiekolwiek prawne podstawy do sądzenia redakcji?

krystiann85 napisał:
Pewna firma wystosowała do mnie wezwanie usunięcia artykułu, ze względu na to, że narusza dobra jej firmy. ...
Firma może żądać bezpłatnego opublikowania sprostowania, a nie usunięcia (Art. 41.PP), co nie wyklucza faktu, że treść może zniesławiać Firmę.

Proponowałem firmie skorzystanie ze sprostowania, jednak propozycja została bez odpowiedzi. Nawet jeśli treść zniesławiałaby firmę, a jest cytatem osoby trzeciej, to jaką odpowiedzialność ma redakcja? Przy czym dodam, że ewentualne stwierdzenia nie są typu "firma X okradła firmę Y" a bardziej typu "firma X nie odpowiednio dba o pracowników" (opinia).

W tytule tematu zacząłeś od "Prawo prasowe ...", a podjąłeś próbę samodzielnego zapoznania się z jego treścią?

Oczywiście, że tak, ale na ma sprecyzowanej sytuacji odpowiedzialności za cytat zamieszczony w artykule. Dlatego jestem tutaj.

To autor artykułu zdecydował o umieszczeniu cytatu - Art. 37. PP i następne o ile nie są wypełnione przesłanki z Art. 41. o czym wspominałem wyżej.

Ostatnia edycja:
Powrót