Prawo prasowe - rejestracja strony jako dziennik lub czasopismo

• Autor wątku Autor wątku Chmurax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chmurax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam. Nie jestem pewien czy wybrałem odpowiedni dział jeśli nie to proszę o przeniesienie

Mam pytanie odnośnie prawa prasowego i tego czy portal należy rejestrować jako czasopismo /dziennik

Prawo prasowe (dalej jako pp). Definicję prasy reguluje art. 7 pp. Stwierdza on, że prasą są wszelkie publikacje periodyczne, które nie tworzą zamkniętej, jednorodnej całości, ukazują się nie rzadziej niż raz do roku i opatrzone są stałym tytułem albo nazwą, numerem bieżącym i datą. Prasą są także wszelkie istniejące i powstające w wyniku postępu technicznego środki masowego przekazu, m.in. media upowszechniające publikacje periodyczne (regularnie) za pomocą druku, wizji, fonii lub innej techniki rozpowszechniania.

Jak to rozumieć? Moim zdaniem artykuł ten wskazuję na to że prawie każda strona powinna być zarejestrowana.

Chmurax napisał:
... Definicję prasy reguluje art. 7 pp. ...
A czytałeś dalsze regulacje ? Tam jest wskazane jaki rodzaj prasy podlega obowiązkowej rejestracji.

Czytałem ów artykuł i w moim mniemaniu większość stron powinno być zarejestrowane. Osobiście posiadam jeszcze nie uruchomiony portal informacyjny na którym będą znajdować się atrakcje turystyczne, lokale, wydarzenia ( koncerty, imprezy itp) więc :
Jako tako jeśli chodzi o czestotliwosc dodawania więcej niż raz w tygodniu

Jeśli chodzi o stały tytuł lub nazwę - też bo nazwa strony się nie zmienia, zmienne będą tytuły postów a wydarzenia będą posiadać datę kiedy się odbędzie dane wydarzenie.

Jest to w jakiś sposób masowy środek przekazu
Czyli obowiązkowo rejestracja, dobrze rozumiem?

nie ma zaimka owy. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Złóż wniosek do Sądu, ten oceni czy podlegasz rejestracji czy też nie.

Dziękuje za poprawienie poprzedniej wiadomości.

Pani Leszku, wniosek planuje złożyć lecz aktualnie mój portal jest pusty - nie mam na nim treści ponieważ nie jest zarejestrowany. Po przeglądnieciu takiej strony stwierdzą, że nei wymaga rejestracji a co jeśli zacznę go wypełniać?

Czy wstępnie mogę zacząć go wypełniać treścia i dopiero zgłosić go oceny?

Nikt nie będzie przeglądał Twojej strony, zapoznaj się z treścią Art. 20. Prawa prasowego.

Czyli po zgłoszeniu rejestracji i spełnieniu wymogów (częstotliwość ukazywania) mam 30 dni na odpowiedź.

Skontaktowałem się z 6 radcami prawnymi z mojej okolicy, żaden z nich nie świadczy usług odnośnie prawa prasowego - dlatego zadaje tyle pytań na ten temat

Powrót