C
Cytryncia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Brałam udział w wypadku samochodowym w centrum miasta. Policja uznała, że do kolizji doszło z mojej winy. Zdjęcia mojego samochodu wraz ze mną (z tyłu) ukazały się razem z notatką w lokalnej gazecie. Nikt nie pytał mnie o pozwolenie na zrobienie i publikacje zdjęć i artykułu. Pochodzę z małej miejscowości i nawet jeżeli nie jest podane moje imię i nazwisko tylko inicjały, marka samochodu (tylko ja taki w tej miejscowości posiadam), miejsce zamieszkania i wiek to i tak wszyscy wiedzą, że to o mnie chodzi. W pewien sposób narusza to moje kompetencje, reputacje i "dobre imię".
Jeżeli zaskarżę gazetę lub tego dziennikarza to czy mam szanse wygrać? W Art.14p.1 prawa prasowego jest napisane
ublikowanie lub rozpowszechnianie w inny sposób informacji utrwalonych za pomocą zapisów fonicznych i wizualnych wymaga zgody osób udzielających informacji. Natomiast Art.14p.6:Nie wolno bez zgody osoby zainteresowanej publikować informacji oraz danych dotyczących prywatnej sfery życia, chyba że wiąże się to bezpośrednio z działalnością publiczną danej osoby.
Czy na podstawie tych artykułów mam możliwość roszczeń? Według mnie, skoro nie jestem osobą publiczną to ani ja ani samochód nie powinien byc opublikowany. Zdarzenie owszem, było publiczne ale samochód jest moim mieniem prywatnym, a publiczna była w tym wypadku tylko droga.
Bardzo proszę o pomoc, to dla mnie bardzo istotna sprawa.
Jeżeli zaskarżę gazetę lub tego dziennikarza to czy mam szanse wygrać? W Art.14p.1 prawa prasowego jest napisane
Czy na podstawie tych artykułów mam możliwość roszczeń? Według mnie, skoro nie jestem osobą publiczną to ani ja ani samochód nie powinien byc opublikowany. Zdarzenie owszem, było publiczne ale samochód jest moim mieniem prywatnym, a publiczna była w tym wypadku tylko droga.
Bardzo proszę o pomoc, to dla mnie bardzo istotna sprawa.