Prawo rozpowszechniania

• Autor wątku Autor wątku Thunderstorm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Thunderstorm

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Witam

Chciałbym mieć jasność co do art. 25 ustawy o prawie autorskim, konkretnie ust. 1 pkt a)
Art. 25.
1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,

Czy w myśl tego artykuły mogę skopiować wiadomość (informację o jakim zdarzeniu) na swoją stronę www np:
http://wiadomosci.onet.pl/2096140,1...ocje_-_to_skandaliczna_autopromocja,item.html
http://www.f1.wp.pl/kat,1775,title,...ault,wid,11778991,wiadomosc.html?ticaid=19494
czy też
http://technologie.gazeta.pl/techno..._najciekawszych_przypadkow_utraty_danych.html
ten ostatni przypadek najbardziej mnie ciekawi ponieważ widziałem że jeden portal skopiował cały tekst i wkleił na swojej stronie jako wiadomość!?

Czy też nie mogę skopiować w/w wiadomości i muszę je zmienić i wtedy mogę je umieścić na stronie?

To była pierwsza część pytania

Druga to...

Wiem iż są pewne ograniczenia czasowe i ilościowe w kopiowaniu wiadomości tzn. nie mogę nonstop kopiować wiadomości z Onetu ponieważ złamię jakiś artykuł. Jaki?

I jeśli tak jest to jakie są ograniczenia czasowe czy przyjęte standardy np. 1 wiadomość z Onetu na 3 dni lub coś w tym stylu?

Oczywiście mam moja strona jest założona jako czasopismo (wydawnictwo) i jest zarejestrowana w sądzie jako dziennik. Jeżeli jest potrzebny to podaję link do mojej strony Ochrona osób i mienia - Elitarny Portal Służb Ochrony

Witaj ponownie,

Ad.1. jak dla mnie tylko artykuł nr2. można by 'naciągnąć' pod sprawozdanie o bieżących wydarzeniach, nr1. to przemieszane sprawozdanie z komentarzami i opiniami, zaś nr3. to już nic nie ma wspólnego z aktualnymi wydarzeniami. Ale podejrzewam, że każdy tu może mieć inne zdanie, taka to płynna materia.

Ad.2. Nie zetknąłem się z takimi 'regułami' kopiowania czyichś tekstów. To chyba czyjś indywidualny pomysł, typu, że trzy sekundy utworu muzycznego to cytat, a cztery to już nie, he, he... Takie sprawy, z tego co mi wiadomo, nie są nigdzie regulowane, gdyż znowu jest to materia płynna, interpretacja której zależy od wszystkich okoliczności danej sytuacji.

Jeśli chodzi o naruszenie czyichś praw to byłyby to zapewne czyny nieuczciwej konkurencji (ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji). Były już takie, bodajże wygrane, procesy na zachodzie Europy przeciwko portalom automatycznie kopiującym newsy od innych portali.

Chris hmmm może źle sformowałem pytanie... chciałbym cię prosić abyś mnie wyciągnął z błędnego myślenia tzn

dla mnie art 25 pkt 1 lit. a, pozwala mi rozpowszechniać (czyli kopiować) już rozpowszechnione np. w gazecie wyborczej wiadomości, czy myślę poprawnie?

i
nie za bradzo rozumiem tego
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a) i b),

czy mam to rozumieć jako streszczenia wiadomości czy artykułów?

Mam jeszcze jedno krótkie pytanie i nie chcę z tego powodu otwierać nowego tematy...
Zgłoszenie mojego wydawnictwa nastąpiło 12.11.2009 w między czasie sąd przysłał mi postanowienie (28.11.2009) w który nakazał mi poprawienie danych osobowych i sprecyzowanie czy jest to strona www czy dziennik 5.12.2009 oddałem sprostowanie do sądu.

czy w myśl art. 20 pkt 4
Art. 20.
4. Wydawanie dziennika lub czasopisma można rozpocząć, jeżeli organ rejestracyjny
nie rozstrzygnął wniosku o rejestrację w ciągu 30 dni od jego zgłoszenia.
mogę już rozpocząć działalność dziennika i działać w myśl np. art. 25 ustawy

Powrót