Prawo sąsiedzkie: oświetlanie sąsiedniej posesji.

• Autor wątku Autor wątku bunix1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bunix1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Firma granicząca z moją posesją zamontowała na swoim ogrodzeniu Lampy halogenowe z czujką.
Czujki i lampy są skierowane na moją posesjie i kiedy zwyczajnie przechadzam się po ogrodzie światło się zapala oświetlając mój cały ogród.

Chciałbym wiedziec czy sasiad zrobił to zgodnie z prawem?

nie interesują mnie posty o immisji negatywnej czy pozytywnej...
jest to dla mnie uciążliwe i chciałbym wiedziec czy moge go prosic o usunięcie badź przestawienie oswietlenia i móc wspomóc sie jakimś paragrafem.

jest to dla mnie uciążliwe i chciałbym wiedziec czy moge go prosic o usunięcie badź przestawienie oswietlenia i móc wspomóc sie jakimś paragrafem.
Zawsze możesz 'prosić'. Dogadanie się jest w wielu przypadkach najprostsze, więc od tego zacznij. Nie widzę tutaj żadnych podstaw do odpowiedzialności karnej.

no własnie prośby juz były i nic nie poskoutkowało...
a jak wiadomo "prośba" oparta na jakims paragrafie daje bardziej do myślenia...

btw.
Firma posadziła sobie na granicy ponad 2 metrowe iglaki... które skutecznie zacieniają częsc mojego ogrodu;/
o monitoringu sie juz naczytałem wiec nie ma sensu niech sobie bedzie najwyzej zainwestuje w podczerwien;/

a jak wiadomo "prośba" oparta na jakims paragrafie daje bardziej do myślenia...
Jak już wspomniałem wcześniej, nie widzę tutaj żadnych powodów do odpowiedzialności karnej. Moim zdaniem 'zwykły', sąsiedzki spór.

Firma posadziła sobie na granicy ponad 2 metrowe iglaki... które skutecznie zacieniają częsc mojego ogrodu;/
Tutaj już moim zdaniem przeginasz. Sam także zasadziłem takie 'iglaki' i zarówno ja, jak i sąsiad jesteśmy zadowoleni. Każdy ma trochę prywatności, a dwumetrowe 'drzewka' nie 'zacieniają' w sposób przesadny.

jestes pewien?
iglaki są posadzone blisko siebie wiec jest to praktycznie sciana zieleni o długosci ponad 30m...
zero światła
gdzies kiedys czytałem ze iglaki pow. 2 metrów powinny byc posadzone jakas odległosc od granicy działki.
nie przeszkadzało by mi to gdzyby nie była to ta "ściana" na dodatek od strony południowej :rolleyes:

na bank konsultowałes posadzenie tych iglakow z sąsiadem prawda??
ja zastałem posadzone iglaki z dnia na dzien :sad:

Powrót