Prawo spadkowe

• Autor wątku Autor wątku Joaninha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joaninha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
3 tygodnie zmarła moja mama, która była polką ( mieszkała w Niemczech od 10 lat ze swoją mamą - moją babcią która jest niemką) zostawiła po sobie między innymi samochód, którego wartość to ok. 1000 euro oraz długi, raty za jakieś pierdoły, rachunki za telefony itp. Przed śmiercią samochód naprawiła i umówiła się z mechanikiem, że spłaci naprawę w ratach. Babcia dzisiaj była złożyć oświadczenie do sądu, że zrzeka się spadku po córce, my jako rodzina w Polsce robimy to samo. W sądzie oświadczyli babci, że mechanik zgłosił do sądu, że chce samochód od mamy, po czym powiedzieli babci, że jeśli zapłaci dług po mamie to samochód będzie jej?!? A nie jest tak czasem, że jeśli babcia spłaci dług mamy do automatycznie przyjmie spadek ? Jak to jest w Niemczech czy sąd od razy każe babci oddać samochód mechanikowi ? Czy będzie czekał, aż wszyscy się zrzekniemy spadku ?

Zapłacenie długu (długów) spadkobiercy nie oznacza przyjęcia spadku i nie jest interpretowane automatycznie jako przyjęcie spadku. Nawet jeśli ustawowy lub testamentowy spadkobierca zapłaci jakiś dług spadkodawcy, to nadal ma on prawo w ustawowym terminie (§§ 1942, 1944 BGB=Bürgerliches gesetzbuch=niem. kodeks cywilny) spadek odrzucić. Podkreślam, że chodzi o "odrzucenie" spadku, a nie o "zrzeczenie się" spadku; to dwie różne rzeczy. Zapłaty za usługę mechanik będzie mógł domagać się od spadkobierców, którzy pozostaną po odrzuceniu spadku przez obecnie wchodzących w rachubę spadkobierców. Kto to jest? Wskazówkę daje tu § 1953 BGB, który mówi, że po odrzuceniu spadku przez spadkobierców spadek dziedziczą te osoby, które dziedziczyłyby tak, jakby odrzucający w chwili śmierci spadkodawcy w ogóle nie żyli.
Sąd na pewno nie nakaże wydania samochodu mechanikowi. Mechanik bądzie miał problem u ustaleniem, kto po odrzuceniu spadku przez obecnych spadkobierców będzie ustawowym spadkobiercą po matce. W każdym razie mechanik nie ma roszczenia o wydanie tego samochodu, chyba że przysługuje mu prawo ustawowego lub umownego zastawu na zabezpieczenie jego roszczeń o zapłatę z naprawę.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem tego zdania " Zapłaty za usługę mechanik będzie mógł domagać się od spadkobierców, którzy pozostaną po odrzuceniu spadku przez obecnie wchodzących w rachubę spadkobierców. Kto to jest? " Czyli jeśli ja z bratem się zrzekam spadku wraz z siostrą mamy i jej dziećmi będziemy musieli coś zapłacić ? Nie do końca rozumiem czy się różni odrzucenie a zrzeczenie się spadku ?

Po śmierci mamy, została jej matka, ojciec ( są po rozwodzie ) ja z bratem, oraz siostra mamy z dziećmi.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zrzeczenie się spadku uregulowane jest w § 2346 BGB i oznacza umowę z żyjącym jeszcze spadkodawcą. Natomiast odrzucenie spadku wg. § 1942 BGB może mieć miejsce tylko po śmierci spadkodawcy. Zrzeczenie się spadku obejmuje również pozbawienie praw spadkowych spadkobierców (np. dzieci) zrzekającego się, a odrzucenie spadku nie ma takiego skutku. Jeśli np. syn odrzucił spadek po ojcu, to w jego miejsce wchodzi jego dziecko jako spadkobierca. A zatem ci, którzy wchodziliby w miejsce odrzucających spadek, muszą także odrzucić spadek, aby nie zostać wskutek odrzucenia spadku spadkobiercami. Dlatego trzeba się zastanowić, kto wskutek odrzucenia spadku stałby się automatycznie spadobiercą; być może takich osób nie ma (???)

No akurat w tym przypadku wszyscy odrzucamy/ zrzekamy się spadku, poza ojcem mamy, którego nie znam i nie wiem co będzie robił jak się dowie... Podsumowując babcia może zapłacić mechanikowi i nie będzie to oznaczać, że przyjmuje spadek po mamie wraz z innymi rachunkami ?

Jeśli dzieci odrzucą spadek (Ty, brat i siostra z dziećmi), to w ich miejsce wstępują po odrzuceniu spadku rodzice zmarłej mamy (oboje; bez znaczenia jest ich rozwód). Także oni mogą odrzucić spadek, jeśli nie chcą płacić zobowiązań zmarłej mamy.

Ostatnia edycja:
Przepraszam, że tak wypytuję ale są dość ważne sprawy dla mnie a z racji tego, że moja babcia nie zawsze dobrze wszystko powie po niemiecku, chce się doinformować.
Ostatnie pytanie : Czy Babcia mimo, iż odrzuca spadek a zapłaciła by mechanikowi za naprawę albo jakiś inny rachunek za mamę, czy będzie to miało swoje konsekwencje prawne? Zapłatę innych zobowiązań mimo odrzucenia spadku ?

Jeśli babcia zapłaci rachunek mechanika, to nie pozbawi się w ten sposób swego prawa do odrzucenia spadku zgodnie z § 1942 BGB w terminie 6 tygodni od śmierci mamy lub w terminie 6 miesięcy od śmierci mamy, jeśli babcia mieszka w Polsce; termin 6 tygodni obowiązuje ją, jeśli mieszka w Niemczech (§ 1944 BGB). Powtarzam: Odrzucenie spadku przez babcię będzie wobec innych wierzycieli także wówczas skutecznie, jeśli babcia jednemu z nich zapłaci dług po mamie; np. temu mechanikowi. Inni wierzyciele nie mogą przyjść i powiedzieć: "Zapłaciłaś jednemu wierzycielowi, to Twoje, Babciu, odrzucenie spadku nie jest ważne i skuteczne." Myślę, że o taką właśnie sytuację Ci chodzi, nieprawdaż? I dodam jeszcze tylko, że obojętnie, czy babcia najpierw zapłaci mechanika, a potem odrzuci spadek, czy też odwrotnie; najpierw odrzucie spadek, a potem zapłaci mechanikowi. W każdym przypadku jej odrzucenie spadku będzie ważne i skuteczne wobec ewentualnych dalszych wierzycieli zmarłej mamy.

Tak o to chodziło, dziękuję bardzo.

Jeszcze jedna rzecz mnie interesuje, bo w momencie nawet jak babcia zapłaci temu mechanikowi to i tak nie będzie miała prawa do tego samochodu bo jedyną właścicielką samochodu była moja mama, prawda ? Nie będzie mogła go sprzedać np?

Niestety, tu muszę zepsuć nastrój: Jeśli babcia odrzuci spadek, to w żadnym wypadku nie nabędzie w drodze spadkobrania własności na jakimkolwiek przedmiocie należącym do zmarłej mamy; także na tym samochodzie. To nie oznacza, że nie może tego samochodu sprzedać. I tu wyjaśniam jedną z napoważniejszych różnic pomiędzy prawem cywilnym w Polsce i krajach poromańskich, a prawem niemieckim, czyli pogermańskim. Otóż poprzez umowę kupna sprzedaży sprzedający nie przenosi własności na rzeczy sprzedanej na kupującego, lecz do takiego przeniesienia się zobowiązuje; ktoś zupełnie inny może być właścicielem rzeczy niż sprzedający, i wcale nie oznacza to nieważności umowy sprzedaży; oznacza najwyżej problem z jej wykonaniem. Wg. niemieckiego prawa sprzedający zobowiązuje się do spowodowania (verschaffen), że kupujący nabędzie własność; a jak to sprzedający zrobi, to jego sprawa. I teraz, po tym wstępie, wracamy do babci: Otóż babcia może zawrzeć umowę kupna sprzedaży tego samochodu. Do przeniesienia własności na samochodzie nie jest wprawdzie uprawniona, ale sama umowa sprzedaży będzie ważna. Jeśli wyda samochód kupującemu, który nic o sprawach spadkowych babci nie będzie wiedział, to kupujący nabędzie samochód w dobrej wierze i i nikt nie będzie mógł mu tego samochodu odebrać, nawet jeśli powoła się na swoje prawo własności; np. nabyte w drodze spadkobrania. Któż miałby właściwie pretensje do babci? Najwyżej ci, którzy byliby spadkobiercami, a tu znowu pytanie, kto to jest, jeśli ustawowi spadkobiercy i ich spadkobiercy odrzucą spadek? Dlatego uważam, że ryzyko w razie sprzedaży tego auta przez babcię jest znikome.
Poza tym babcia płacąc rachunek mechanika zawsze będzie miała prawo zatrzymania tego auta, dopóki ten, kto chciałby od niej to auto, nie wyrówna jej nakładu na nie w postaci kwoty zapłaconej mechanikowi. Jedno jest jednak pewne: Babcia odrzucając spadek nie może stać się właścicielem jakiejś pojedynczej rzeczy należącej do spadku. Wiem, wiem; trochę to skomplikowane.

Ostatnia edycja:
Powrót