Prawo spadkowe

• Autor wątku Autor wątku Becia Beti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Becia Beti

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam... Jestem opiekunem prawnym osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej przebywającej w domu pomocy społecznej.

Pani, której jestem opiekunem prawnym w zeszłym roku, gdy była jeszcze pełni praw przyjęła spadek po zmarłym bracie (był kawalerem). - majątek wykazywany do urzędu skarbowego (notarialnie zrobione również poświadczenie dziedziczenia), ujmuje:
1) prywatną kawalerkę mojej podopiecznej + garaż- brak księgi wieczystej,
2)mieszkanie w bloku po zmarłym bracie- brak księgi wieczystej
oraz
3)nieruchomość z domem powierzchnia działki 312m2 użytkowa 60m2- była współwłaścicielem ze zmarłym bratem - i tu jest księga wieczysta - dom zniszczony i zdewastowany....

Będąc ostatnio na chwilę w kawalerce mojej podopiecznej znalazłam u niej dokument z którego wynika iż w wyniku wystąpienia wydziału geodezji i kartografii urzędu miasta na wniosek zarządu dróg miejskich postanowienie pozytywne o wydzielenie działek przy danej ulicy z nr 43 i wydzielenie na 43/1 oraz 43/2.... W postanowieniu można przeczytać że niewydzielona działa nr 43/2 nie będzie stanowić samodzielnej nieruchomości i zostaje jedynie i wyłącznie wydzielona w celu uzupełnienia sąsiedniej nieruchomości wyodrębnionej geodezyjne nr 33 i z którą będą stanowiły łącznie pas drogowy istniejącej drogi przy danej ulicy ....
Jak mam rozumieć to pismo, gdyż na mapce geodezyjnej widnieje księga wieczysta i okazało się po sprawdzeniu online księdze wieczystej że właścicielem gruntu jest moja podopieczna wraz ze zmarłym bratem i zmarła matka....
Grunt nie był równie ujęty podczas przyjęcia poświadczenia spadkowego u notariusza ...
Proszę mi doradzić jak mam tę sytuację teraz rozwiązać czy trzeba robić ponownie postępowanie spadkowe?
Czy ten grunt muszę ujmować w inwentarz majątku do sądu (zataić nie mogę), i proszę mi powiedzieć czego to wytyczenie drogi mogłoby dotyczyć gdyż wytyczenie drogi wraz z mapkami było robione w 2011 a stare poświadczenie wpłaty podatku z 2018 i 2019 roku znalazłam i były uiszczane w urzędzie miasta opłaty za ten grunt....

Na nieruchomość z domem w/w- z powierzchnia działki 312m2 i powierzchnia użytkowa 60m2 okazuje się, iz wciąż przychodzą zaległe rachunki za prąd na zmarłego brata?! Zaległości na miesiąc sierpień wynoszą ponad 300 zł - do dnia dzisiejszego pewnie zaległości beda większe, proszę mi powiedzieć czy wystarczy iść do dostawcy energii z poświadczeniem dziedziczenia by uzyskać informację o wysokości zadłużenia i by dogadać się z nimi o możliwości spłaty owego zadłużenia czy tę sytuację rozwiązać inaczej?!

Proszę o pomoc

Ostatnia edycja:
Decyzje podatkowe z 2018 r. dotyczyły działki numer 43 czy 43/1?

Sprawdź na stronie rządowej: mapy.geoportal.gov.pl czy zmienił się numer ewidencyjny działki wewnątrz obrysu ogrodzenia działki.

Becia Beti napisał:
czy wystarczy iść do dostawcy energii z poświadczeniem dziedziczenia by uzyskać informację o wysokości zadłużenia i by dogadać się z nimi o możliwości spłaty owego zadłużenia czy tę sytuację rozwiązać inaczej?!
Właśnie tak. Poza tym, jeśli prąd został odłączony z powodu zaległości w opłatach to złóż wniosek o nie wznawianie dostaw prądu i nie naliczanie opłaty za wznowienie dostaw prądu ponieważ nieruchomość jest niezamieszkała i jest ryzyko kradzieży prądu przez osoby postronne.

Becia Beti napisał:
Grunt nie był równie ujęty podczas przyjęcia poświadczenia spadkowego u notariusza ...
Musiał by być ujęty tylko wtedy gdyby był nabyty przez zapis windykacyjny a nie przez dziedziczenie. W akcie poświadczenia dziedziczenia nie wymienia się składników majątku nabytych przez dziedziczenie. Czyli że tamten akt poświadczenia dziedziczenia jest nadal ważny.

Becia Beti napisał:
Czy ten grunt muszę ujmować w inwentarz majątku do sądu
Tak, ale nie trzeba nawet podawać numeru działki. Można to zrobić bardziej ogólnie:
1) Udział x/y w prawie własności nieruchomości ujawnionej w KW nr LU1I/123456789/0 o wartości xxxxxx PLN.

W późniejszym czasie wystarczy zaktualizować oznaczenie nieruchomości w księdze wieczystej. O ile faktycznie to oznaczenie się zmieniło.

Ostatnia edycja:
Powrót