prawo spadkowe

• Autor wątku Autor wątku kubeks2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubeks2

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, mam pytanie w sprawie spadkowej a mianowicie chodzi mi o nastepujace rzeczy:
Moja babcia została wdowa 26 lat temu i do tej pory nie została przeprowadzona sprawa spadkowa po dziadku. Mieli oni trójke dzieci: 2 córki i syn. Teraz chcemy przeprowadzić sprawe spadkowe aby przepisac z dziadka na babcie i dzieci.
1. Co nalezy w tej sparwie zrobic najpierw i ile takie koszty wynosza ?
2. Czy podczas sprawy spadkowej dzieci które nie mieszkaja juz w tym domu moga sie odpisac.
3. Czy podczas tej sprawy babcia moze przekazac czesc budynku mieszkalnego swojemu wnukowi i co nalezu zrobic by uniknąc wysokich kosztów. (jezeli takie niestety beda to ile one wyniosą). Głownie chodzi mi jak babcia mozę przekazc swojemu wnukowi czesc budynku

Ostatnia edycja:
Ludzie, czytajcie forum zanim zadacie pytanie!
1. Pójść do notariusza albo napisać wniosek do sądu, koszt kilkadziesiąt zł
2. Co to znaczy odpisać? Jezeli chcą odrzucić spadek to już jest za późno.
3. Podczas "tej sprawy" nie. Babcia może zrobić darowiznę na wnuka. Koszt w zalezności od wartosci nieruchomości - opłata notarialna

pierwszy raz zadaje pytanie wiec troche wyrozumiałości. do pytania 2 chodzilo mi o to czy dzieci moga zrezygnowac ze spadku po ojcu i czy wtedy do podziału bedzie tylko babcia i córka ktora z nia mieszka.
3. a jak inaczej moze babcia przekażac wnukowi czesc budynku. dziekuje pozdrawiam

Dzieci nie mogą "zrezygnować" ze spadku po nieżyjącym od 26 lat ojcu. Na odrzucenie spadku jest 6 miesięcy od śmierci spadkodawcy. Ale nie wszystko stracone. Możecie po stwierdzeniu nabycia spadku (sąd podzieli cały spadek po 1/3 dla każdego) wystąpić do sądu o dokonanie zgodnego działu spadku. Musicie zgłosić propozycję jak chcecie podzielić spadek (mieszkanie dla babci) bez spłat i dopłat. Można też inaczej. Dzieci babci mogą swoją część własności mieszkania przekazac w darowiźnie babci. Albo lepiej od razu wnukowi - i to by załatwiło p. 3 Twojego pytania.

Powrót