Prawo szkolne dotyczące popraw sprawdzianów

• Autor wątku Autor wątku Ghath
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Ghath

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pytanie czy istnieje jakieś prawo dotyczące poprawy pisemnych form odpowiedzi w szkołach średnich ( tzn. chodzi mi o sprawdziany). Nauczyciel prowadzący zajęcia, ktory uczy mojego syna, powiedział ze poprawa sprawdzianu (wieksza część klasy dostała ocenę niedostateczną - w prawie szkoły pisze żę uczeń musi spróbowac poprawić taka ocene i max. 80% pkt może uzyskac z tej poprawy - ale nie o to chodzi) będzie z inego materiału, tzn. z materiału który był na pierwszym sprawdzianie i z materiału, który przerobili do w czasie, po którym miała się odbyć poprawa. Czy tak można zrobić, czy istnieje jakieś prawo dotyczące tego, jak tak to prosiłbym o podanie go, proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Z góry dziękuje

Możliwe, że chodzi o poniższe:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA EDUKACJI NARODOWEJ
1)

z dnia 30 kwietnia 2007 r.

w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniw i słuchaczy

oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych

Jedna z ciekawostek z tego dokumentu:​
Paragraf 5. 1. Oceny sa jawne dla ucznia i jego rodziców
(prawnych opiekunów).
2. Na wniosek ucznia lub jego rodziców (prawnych
opiekunów) nauczyciel uzasadnia ustalona ocenエ
w sposb określony w statucie szkoły.
3. Na wniosek ucznia lub jego rodziców (prawnych
opiekunów) sprawdzone i ocenione pisemne prace
kontrolne oraz inna dokumentacja dotyczaca oceniania
ucznia sa udostępniane do wglądu uczniowi lub jego

rodzicom (prawnym opiekunom).

Całość rozporządzenia tutaj:
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU20070830562&type=2&name=D20070562.pdf

Ostatnia edycja:
tzn chodzi mi o to czy nauczyciel może, jeżeli uczeń dostał ocenę niedostateczną, dołożyć materiału którego nie bylo wczesniej na sprawdzianie, ktorym pisał

Takie rzeczy ustala wewnętrzny regulamin szkoły i bez wglądu do niego nie możemy tu niestety nic poradzić.

Zazwyczaj jednak taki zapis mówi, że formę i termin poprawy ustala nauczyciel, tak więc zakres materiału również wlicza się w pojęcie tejże "formy".

Powrót