Prawo telekomunikacyjne

• Autor wątku Autor wątku Joohny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joohny97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
WItam, mam problem z moim dostawcą internetu tzn z Cyfrowym Polsatem.
Internet niestety działa strasznie wolno(na początku tzn. jakieś 2 lata temu działał wyśmienicie, lecz z biegiem czasu zaczęło się to zmieniać), lecz niestety w umowie przeze mnie podpisanej nie ma słowa o ,,minimalnej prędkości gwarantowanej przez dostawcę". Zgłaszałem niejednokrotnie do reklamacji tę sprawę lecz otrzymywałem odpowiedź że u nich wszystko działa prawidłowo i że prawdopodobnie nadajniki są przeciążone bo za dużo osób z nich korzysta(to by się zgadzało bo w nocy internet działa jak należy). Stąd moje pytanie, czy w świetle prawa telekomunikacyjnego obciążone nadajniki zaliczamy do problemów ze strony dostawcy, czy nie ma nawet po co kierować sprawy do sądu bo nic nie wskóram?

Zgodnie z aktualnie obowiązującym prawem telekomunikacyjnym, dostawca nie ma obowiązku gwarantować minimalnego transferu.
Szczegóły parametrów transferu są zapisane w umowie.
Reklamować możesz tylko to, co nie jest zgodne z podpisaną umową.

Dostawcy Internetu mają w swoich ofertach usługi z pasmem gwarantowanym pomiędzy konkretnymi routerami brzegowymi, ale są to usługi wielo, wielo, wielokrotnie droższe.

Zmień dostawcę internetu, ale uważaj na klauzury opisujące przedterminowe zerwanie umowy i związanych z nim karami.

Stąd moje pytanie, czy w świetle prawa telekomunikacyjnego obciążone nadajniki zaliczamy do problemów ze strony dostawcy, czy nie ma nawet po co kierować sprawy do sądu bo nic nie wskóram?
Nie ma minimalnej prędkości. Mnie udało się kiedyś wygrać z Erą spór w podobnej sprawie, ale u mnie połączenie było notorycznie zrywane.

Powrót