Prawo upadłościowe - do znawców tematu

• Autor wątku Autor wątku Lex'ior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Lex'ior

Lex'ior

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
2 597
Mam następujące wątpliwości z taką oto spraw

Syndyk masy upadłościowej spółki x w likwidacji zawarł ze spółką y umowę dostawy. Spółka y świadczenie spełniła. Natomiast świadczenie ze strony spółki x w likwidacji już przez kilka miesięcy pozostaje niespełnione.

Na jakie niebezpieczeństwa w postępowaniu przeciw spółce w likwidacji należy uważać? Jakie są ewentualne rygory w takim postępowaniu?

Mam nadzieję, że ktoś miał podobną sprawę lub spotkał się z taką.

pzdr i z góry dzięki za info

Hmm, prawo upadłościowe nie dotyczy tylko spółek handlowych, ale także osób fizycznych, fundacji, spółdzielni, prowadzących działalność gospodarczą, więc nie wiem czemu przerzucenie tematu. Ksh tu raczej nic nam nie da

Hm, skoro to dług masy, to wydaje mi się, że stroną pozwaną powinien być syndyk a nie upadły. Cała reszta to zwykłe rygory postępowania gospodarczego.

Hmm, oki no jasne, tylko ja się zastanawiam jak będzie z egzekucją bardziej. Pewnie łatwiej by było jakoś pieniążki od ubezpieczyciela syndyka uzyskać, tak myślę.

Egzekucja nie będzie niczym nadzwyczajnym pod warunkiem, że coś jeszcze jest w masie. Wszak będziesz miał pierwszeństwo przed wierzycielami upadłego.

Daj namiar na cosik mówiącego o tym pierwszeństwie

art. 342 ust. 1 pkt 1 prawa upadłościowego i naprawczego daje Ci pierwszeństwo na równi z kosztami postępowania.

Mhm, przy czym co z pierwszeństwem innych z innymi pierwszeństwami hehe Nie no żartuje. Mam tylko nadzieję, że nic dziwnego nie ma w jakichś przepisach szczególnych

Powrót