Prawomocny nakaz zapłaty i spółka z wyprzedanym kapitałem

• Autor wątku Autor wątku jedrek.bozykowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jedrek.bozykowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, na wstępie zaznaczę iż jestem pełny pokory i z góry przepraszam/proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu tematu jeśli nie w tej kategorii zamieściłem.

Otóż sprawa pospolita, pracodawca nie zapłacił należnej pensji z ekwiwalentem za urlop, zrobiło się z tego ponad 5 tys. no standard na polskie warunki.

Sprawa utknęła w momencie kiedy uzyskałem prawomocny nakaz zapłaty z sądu.
Temat wygląda tak że jet to spółka z ograniczoną odpowiedzialnością która:

po pierwsze - istnieje i nie jest w upadłości
po drugie - wiem że cały kapitał(?) spółki został wyprzedany (komputery, laptopy, cały sprzęt elektroniczny, nawet meble)
po trzecie - spółka od dawna nie istnieje pod adresem podanym w KRS, właściwie nie wiadomo gdzie jest teraz siedziba i nie wiadomo pod jaki adres kierować pisma - KRS po prostu nie jest od 3 lat aktualizowany

O co mi chodzi?

Prawomocny wyrok posiadam od 2 tygodni, sprawy nie kierowałem do komornika, ponieważ stwierdziłem że przy standardowych procedurach to komornik i za 100lat nic nie ściągnie.
Interesuje mnie dobranie się bezpośrednio do majątku członków Zarządu.
Czy jest to możliwe?
No bo skoro oficjalnie kapitału do zajęcia brak to chyba Zarząd powinien w tego rodzaju spółce odpowiadać swoim majątkiem?

Pozdrawiam Forumowiczów

Temat zdublowałem, ponieważ za pierwszym razem zamieściłem nie w tym dziale co trzeba :rolleyes: a przenieść z poziomu edycji nie można... :(

odpowiada, ale tylko gdy spolka jest w organizacji

cantata napisał:
odpowiada, ale tylko gdy spolka jest w organizacji

Jeśli dobrze zrozumiałem, spółka nie jest organizacją. Czyli mam kompletnie związane ręce i muszę się pogodzić że nigdy nie odzyskam kasy?

Wnieś o egzekucję do komornika. Dopiero po umorzeniu egzekucji wobec spółki jako bezskuteczna, możesz zabrać się za zarząd.

amelia2013 napisał:
Wnieś o egzekucję do komornika. Dopiero po umorzeniu egzekucji wobec spółki jako bezskuteczna, możesz zabrać się za zarząd.

Bardzo dziękuję za informację, o to mi właśnie chodziło :) Jestem umówiony na poniedziałek z radcą prawnym, pomoże mi skonstruować pismo i wybrać komornika.

jedrek.bozykowski napisał:
Bardzo dziękuję za informację, o to mi właśnie chodziło :) Jestem umówiony na poniedziałek z radcą prawnym, pomoże mi skonstruować pismo i wybrać komornika.
Pisma żadnego nie potrzebujesz, komornika możesz wybrać na chybił trafił.

cantata napisał:
odpowiadają wspólnicy

1. Jaki to ma związek z tematem? Pytanie było o odpowiedzialność członków zarządu, nie wspólników. Dodatkowo nie ma mowy o spółce w organizacji.
2. Nie wprowadzaj czytelników w błąd. Taka odpowiedź laikowi nic nie mówi poza tym, że może mu namieszać w głowie. Za zobowiązania spółki w organizacji wspólnicy odpowiadają solidarnie ze spółką i osobami, które działały w jej imieniu tylko do wysokości kapitału niewniesionego.

Powrót