Prawomocny wyrok a odzyskanie długu

• Autor wątku Autor wątku karolina88888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolina88888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam,

sądziłam się z nieuczciwym sprzedawcą z Allegro i dzisiaj dowiedziałam się, że wyrok jest prawomocny tzn ja wygrałam sprawę o zapłatę i sprzedawca ma oddać mi kwotę około 1000zł. Teraz nie bardzo wiem jak mam odzyskać dług od strony pozwanej. Czy mam złożyć wniosek o tzw. "klauzulą wykonalności" i z tym wnioskiem iść do komornika?

Czy może wysłać zwykłe pismo do pozwanej z moim numerem konta i z np. 14 dniowym nakazem zapłaty?

Dodam, że nie dostałam i nie dostanę (pytałam) z Sądu żadnych dokumentów dotyczących uprawomocnienia się wyroku. Może pozwana dostała nakaz zapłaty z Sądu?

pozdrawiam
Karolina

Ostatnia edycja:
karolina88888 napisał:
Czy mam złożyć wniosek o tzw. "klauzulą wykonalności" i z tym wnioskiem iść do komornika?
Tak.
karolina88888 napisał:
nie dostałam i nie dostanę (pytałam) z Sądu żadnych dokumentów dotyczących uprawomocnienia się wyroku.
Słusznie. Sąd takich dokumentów nie wysyła.
karolina88888 napisał:
Może pozwana dostała nakaz zapłaty z Sądu?
Sąd wysłał jej nakaz zapłaty.

karolina88888 napisał:
Dodam, że nie dostałam i nie dostanę (pytałam) z Sądu żadnych dokumentów dotyczących uprawomocnienia się wyroku.
Jakie pytanie taka odpowiedz. Składaj wniosek pisemny o odpis i klauzulę

Dziękuję :)

To chyba nie ma co liczyć, że ona zapłaci po dobroci na podstawie tego nakazu.
Myślałam, że załatwię sprawę bez komornika i że tym razem dogadam się z pozwaną.

Zaraz napiszę pismo do Sądu. Jeśli pozwana jest z Legnicy, to komornika też raczej wziąć z Legnicy?

Wniosek o odpis wyroku i o wydanie tej klauzuli zaraz napiszę.

Po otrzymaniu tych dokumentów komornikowi wysyła się oryginał klauzuli czy kopię?
I czy odpis wyroku też trzeba wysłać?

Nie pisz post pod postem.
1. Komornik z miejsca zamieszkania dłużnika to dobry pomysł (taniej i wniosek o zajęcie ruchomości łatwiejszy do zrealizowania)
2. Oryginał, nazywany dalej tytułem

Chciałam się jeszcze poradzić, czy pismo które napisałam jest dobre i czy może w nim zostać punkt 4 ?

Wierzyciel:
xxxxxxxx

Dłużnik:
xxxxxxxx

Sąd Rejonowy w Legnicy
I Wydział Cywilny

Syg. akt xxxxxxx

WNIOSEK O NADANIE KLAUZULI WYKONALNOŚCI

Sygn. akt I C 1385/13

Wnoszę o:

1. nadanie klauzuli wykonalności prawomocnemu wyrokowi Sądu Rejonowego w Legnicy z dnia........ z powództwa .......... przeciwko .......... .

2. doręczenie mi ww. tytułu wykonawczego – wyroku Sądu Rejonowego w Legnicy w sprawie o sygnaturze akt ......... opatrzonego klauzulą wykonalności;

3. wydanie odpisu wyroku z dnia ….... wydanego w sprawie .......

4. o zasądzenie od dłużnika na rzecz wierzyciela zwrot kosztów postępowania w zakresie nadania klauzuli wykonalności według norm przepisanych.

Bardzo dziękuję za pomoc.

a mogę dopisać jeszcze prośbę o dostarczenie odpisu nakazu zapłaty (takiego samego jak dostała pozwana) ?

I czy za wydanie odpisu wyroku są jakieś opłaty?

W punkcie 4 wnioskowałam o zasądzenie od dłużnika na rzecz wierzyciela zwrotu kosztów postępowania w zakresie nadania klauzuli wykonalności, a jeśli bym chciała także zwrotu kosztów o wydanie odpisu wyroku ( o ile takie istnieją ) i o ten nakaz zapłaty to także muszę to dopisać?

Mam tak dużo pytań, ponieważ na rozprawie trochę się pogubiłam w skutek czego nie dostanę odsetek od pozwanej. Sama pisałam pozwy i wszystkie pisma, na rozprawie również byłam sama, co się niestety na mnie zemściło, dlatego nie chciałabym teraz już ponosić żadnych kosztów.

pozdrawiam
Karolina

karolina88888 napisał:
a mogę dopisać jeszcze prośbę o dostarczenie odpisu nakazu zapłaty (takiego samego jak dostała pozwana) ?
Wbrew temu co wcześniej napisałem (zmyliłaś mnie pytaniem o nakaz zapłaty), sąd nie wysłał pozwanej nakazu zapłaty, bo takiego nakazu nie było. W tej sprawie zapadł wyrok (nie nakaz zapłaty). Koszt nadania klauzuli wykonalności to 6 zł + 6 zł za każdą stronę odpisu tytułu wykonawczego.

Dobrze, to odpis nakazu zapłaty wykreślam. Zostaje nadanie klauzuli wykonalności i wydanie odpisu wyroku. Tytuł wykonawczy z klauzulą wykonalności to jest inny dokument niż odpis wyroku?

To w sumie punkt 4 nie powinien brzmieć :

" zasądzenie od dłużnika na rzecz wierzyciela zwrotu kosztów postępowania w zakresie nadania tytułu wykonawczego według norm przepisanych."

tak, żeby dłużnik zapłacił i za klauzulę i za odpis wyroku?

Pkt 4 w jego pierwotnej wersji wyczerpuje wszystko. Nie kombinuj, wysyłaj wniosek i niech komornik zrobi dłużniczce jesień średniowiecza.

Dziękuję bardzo !

Mam nadzieję, że tak będzie ;)

Powrót