prawomocny wyrok kiedy?

• Autor wątku Autor wątku sisisi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kiedy nikt nie zaskarży go w przewidzianym terminie, albo gdy NSA skargę kasacyjną oddali

[cytat="Korab"]Kiedy nikt nie zaskarży go w przewidzianym terminie, albo gdy NSA skargę kasacyjną oddali[/cytat] no tak, ale jaki to termin?

30 dni od dnia doręczenia odpisu orzeczenia z uzasadnieniem

[cytat="Korab"]30 dni od dnia doręczenia odpisu orzeczenia z uzasadnieniem[/cytat]

Rozumiem, że 30 dni od daty doreczenia stronie, ktora przegrała?

Każdej stronie, która zarządała doręczenia uzasadnienia

a czy trzeba zarzad doreczenie uzasadnienia?
czy to nie jest wysylane tak po prostu....kiedys wyrok WSA i NSA dostalam bez zadania

Wyrok WSA jest uzasadniany z urzędu, gdy skarga zostanie uwzględniona lub gdy wyrok zapadł na posiedzeniu niejawnym. W przeciwnym razie wyrok uzasadnia się wyłącznie na wniosek strony złożony w terminie 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku.
Wyroki i postanowienia NSA są zaś uzasadniane z urzędu - wszystkie.

A jaki ma termin WSA na przyslanie wyroku gdy skarga zostanie uwzgledniona?

14 dni na sporządzenie uzasadnienia - zazwyczaj trwa to dłużej.

ja juz czekam ponad 4 miesiace

A na pewno wygrałaś przed WSA? Zadzwoń i zapytaj po sygn. co ze sprawą uzasadnienia.

[cytat="Korab":j28aht5f]A na pewno wygrałaś przed WSA? Zadzwoń i zapytaj po sygn. co ze sprawą uzasadnienia.[/cytat:j28aht5f]

na pewno:)
bylam i slyszalam
nie przeslyszalam sie bo byl i slyszal to tez adwokat moj, ktory mi gratulowal
mysle, ze nie robil by tego gdybym przegrala

Tak na marginesie - widziałem kiedyś na własne oczy jak adwokat gratulował swoim klientkom zwycięstwa w NSA...okazało się, że NSA skargę kasacyjną oddalił :D
--
W takim razie wyrok wraz z uzasadnieniem trafił do rąk pełnomocnika, którego ustanowiłaś w sprawie.

[cytat="Korab":1jsoyy0i]Tak na marginesie - widziałem kiedyś na własne oczy jak adwokat gratulował swoim klientkom zwycięstwa w NSA...okazało się, że NSA skargę kasacyjną oddalił :D
--
W takim razie wyrok wraz z uzasadnieniem trafił do rąk pełnomocnika, którego ustanowiłaś w sprawie.[/cytat:1jsoyy0i]

Zalezy jeszcze kto skarge kasacyjna skladał:) Bo jak strona przeciwna to dobrze, ze adwokat gratulował:)
A przed ostatnim razem, mimo, ze też mialam adwokata, dostalam uzasadnienie wyroku poczta. Tez bylam na sprawie.
Wlasnie sprawdzilam, ze wtedy czekalam 3 i pol miesiaca na przyslanie uzasdnienia.

Oddalił ich skargę kasacyjną - rzecz jasna :wow:

Pismo winien był otrzymać twój pełnomocnik. 3,5 miesiąca to za długo, który to sąd tak opieszale sporządza te uzasadnienia?

moze adwokat bał sie im powiedziec prosto w twarz, ze przegrali....:)

stoleczny

Rany Boskie tak długo czekać na sporządzenie uzasadnienia -szok.
A może adwokat posiada takie uzasadnienie, a ty nic nie wiesz.

witam. Mam kilka pytań odnosnie wyroku sądu:
1) była rozprawa o skargę na działania komornika, udowodniono moją rację- błąd komornika. Sędzina powiedziała,a nawet doradziła, by założyć sprawę cywilną o zwrot tego, co w nie właściwy sposób zostało zajete przez komornika. Rozprawa odbyła się w innym mieście niż ja mieszkam, a chcę mieć dla swojego użytku odpis wyroku, to gdzie uiszczam opłatę za to w postaci znaczków skarbowych? W tym sądzie, gdzie była rozprawa, czy mogę to zrobić w swoim mieście? Słyszałam, że może to też być w urzędzie skarbowym...?
2) czy musze wnioskować o uprawomocnienie wyroku, jeśli ma on być dla mnie dowodem w kolejnej sprawie?
3) jeśli komornik się odwoła od tego wyroku, to zostanę o tym poinformowana i możliwe, że aktualny wyrok nie będzie ważny?

"podpinam się "pod temat, zastanawiam się nad tym czy w przypadku jeśli WSA uchyla decyzje I i II instancji (OPS i SKO) podając w uzasadnieniu niewłaściwy sposób obliczenia dochodu oraz niewłaściwej utraty dochodów (wyrok korzystny dla petentka skarżącego) to SKO może jeszcze składać skargę kasacyjną?:(

Powrót