Prędkość internetu i reklamacja

• Autor wątku Autor wątku Adam_Kobiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adam_Kobiec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Pytanie do członków forum, czy wyniki prędkości internetu z ze ***mod*** twierdzącego, że jest najdokładniejszym testem prędkości w Polsce i dodatkowo z pomiarem parametru jitter mogą być podstawą do reklamacji u operatora, używam LTE od dużej polskiej telewizji i wieczorem praktycznie nie da się otworzyć tej strony żeby napisać posta. Operator twierdzi że mam 150 Mb, kiedy mam 0,002 Mb.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Certyfikowane przez UKE jest inne narzędzie do pomiarów w sieci. Ma dopisek PRO podpowiem. Inne pomiary raczej nigdy nie zostaną uznane za podstawę do reklamacji.

P.S. Masz internet DO 150, a nie 150 Mbps.

Adam_Kobiec napisał:
... podstawą do reklamacji u operatora, ...
Podstawą do reklamacji byłaby gwarancja konkretnej prędkości, Ty na pewno takiej nie masz.

Niezupełnie. Gwarancja konkretnej prędkości nie jest konieczna aby reklamować usługę.
Wystarczy znaczne odstępstwo od deklarowanej prędkości określonej w umowie niewynikające z normalnego działania sieci. A specyfikę działania sieci i deklarowane / spodziewane wartości przepustowości umowa musi określać.

Przepis prawny:
Artykuł 4

Środki w zakresie przejrzystości w celu zapewnienia dostępu do otwartego internetu

1. Dostawcy usług dostępu do internetu zapewniają, aby każda umowa, która obejmuje usługę dostępu do internetu, zawierała co najmniej następujące elementy:

(...)

d)
jasne i zrozumiałe wyjaśnienie dotyczące minimalnych, zwykle dostępnych, maksymalnych i deklarowanych prędkości pobierania i wysyłania danych w ramach usług dostępu do internetu w przypadku sieci stacjonarnych lub dotyczące szacunkowych maksymalnych i deklarowanych prędkości pobierania i wysyłania danych w ramach usług dostępu do internetu w przypadku sieci ruchomych oraz tego, w jaki sposób znaczne odstępstwa od odpowiednich deklarowanych prędkości pobierania i wysyłania danych mogłyby wpływać na korzystanie przez użytkowników końcowych z praw określonych w art. 3 ust. 1;

Natomiast w przypadku sieci mobilnych LTE warto najpierw sprawdzić, czy problem nie leży po Twojej stronie. Masz na pewno mocny sygnał i na pewno łapiesz główne pasmo a nie pasmo zasięgowe? Jeśli przy mocnym sygnale masz 0,0002 Mb stojąc 50m od nadajnika, to jest to coś nie tak.

Jeśli chodzi o reklamację, to niestety oni zawsze mogą się zasłonić tym, że jest bardzo dużo ludzi podpiętych do jednej stacji bazowej i raczej nic nie zrobisz, bo taka jest specyfika sieci mobilnej. Musiałbyś udowodnić, że stacja nie jest przeciążona, masz mocny sygnał, a mimo to masz 0,002 Mb, czyli że de facto jest to wynik awarii a nie normalnego działania sieci. Powodzenia.

Dziękuje za odpowiedzi, operator pomimo rerejestracji reklamacji, odmówił jej uznania, ponieważ prędkość sieci podawana jest według operatora do pierwszego routera brzegowego. Złożyłem odwołanie od tego rostrzygnięcia i dostałem ponowną odmowę. Zapytałem się się zatem w uke czy speed test ***mod*** który ma rozproszoną bazę serwerów po Polsce spełnia te warunki i teraz czekam na odpowiedź. Dam znać

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót