Preferencyjne składki ZUS - druga działalność.

• Autor wątku Autor wątku pablito92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pablito92

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Witam serdecznie.
Od Grudnia 2018 do Stycznia 2020 prowadziłem działalność gospodarczą, która już jest zamknięta. W trakcie prowadzenia DG pracowałem na etacie, więc opłacałem wyłącznie składkę zdrowotną.

Czy w przypadku gdy np. w tym roku lub przyszłym otworzę kolejną działalność nie pracując na etacie, to przez jaki czas będę mógł jeszcze korzystać z preferencyjnych składek ZUS?

Nie będziesz mógł opłacać najniższych preferencyjnych składek.
Udział w spółkach i prowadzenie działalności pod innym nip czy jednoczesna praca na etacie i prowadzenie działalność jest prowadzeniem działalności gospodarczej. Dobrowolnie można zwolnić się jedynie ze składek społecznych i emerytalnych o ile spółka lub pracodawca opłaca je przynajmniej w minimalnej wysokości. Składkę zdrowotną płaci się zawsze. Nie mogłeś skorzystać z ulgi na start i preferencyjnych składek bo byłeś na etacie, gdzie pracodawca już opłacał ZUS przynajmniej w minimalnej wysokości.
Ulgi na start 6 miesięcy i preferencyjne składki 2 lata niezależnych od przychodu dotyczą osób które nigdy nie prowadziły działalności gospodarczej. Jest możliwość aby skorzystać z preferencyjnych składek jednak trzeba mieć przerwę w działalności gospodarczej minimum 5 lat od jej definitywnego zamknięcia. Na tą chwilę obejmuje Cię tzw. mały zus a od 1 lutego mały zus plus czyli składki zależne od przychodu i dochodu za zeszły rok, czyli sum kwot z etatu i działalności. Do preferencyjnych składek nabierasz prawa w styczniu 2025 roku o ile w tym czasie nie będziesz prowadził działalności choćby przez jeden dzień. Okres zawieszenia nie jest wliczany do przerwy w działalności, to dalej działalność na papierze tyle, że jest zawieszona.

Proszę mnie upewnić czy dobrze zrozumiałem.

Mówiąc "preferencyjne składki ZUS" miałem na myśli tzw. "Mały ZUS", który obowiązuje przez pierwsze 24 miesiące.

Przed 13 miesięcy prowadziłem działalność gospodarczą jednocześnie pracując na etacie i opłacając składkę zdrowotną.

Czy jeśli teraz otworzę nową działalność w okresie krótszym niż 5 lat, to będę na małym ZUSie przez 11 miesięcy czy odrazu przejdę na duży ZUS?

Nie możesz skorzystać z preferencyjnych składek. Na stary mały zus wchodzisz i jesteś przez 24 miesiące (względnie 25 bez jednego dnia). Przerwiesz działalność 1 dzień i już nie masz prawa powrotu na stary mały zus. Miałeś działalność 1 dzień w ciągu 5 lat i nie masz prawa skorzystać. Skróciłeś po roku stary mały zus bo ci się wydawało że będzie lepiej i już nie masz prawa powrotu na stary mały zus. Prowadzisz działalność, kończy ci się etat i wskakujesz w duży ZUS.

Więc, duży ZUS albo od lutego składki zależne od dochodu i przychodu z limitami (w styczniu jeszcze tylko przychodu, powyżej limitów Duży ZUS). Wszystko zależy od dochodu i przychodu za zeszły rok. Oficjalnie nazywa się to tak samo "Mały ZUS" jak potoczna nazwa stary "Mały ZUS"preferencyjnych składek ZUS" czyli podstawa 30% itd. nie zależnie od dochodu, przychodu, formy opodatkowania itd.

Część osób będąca na małym ZUS przez pierwsze 24 miesiące decydowała się na zawieszenie a nie likwidację działalności tylko po to aby nie stracić ciągłości i prawa o którym wspominasz. Oczywiście okres zawieszenia liczy się w tych 24 miesiącach. Np. rok działalności na "małym zusie w starej wersji", pół roku zawieszenia i zostaje tylko "pół roku małego zus w starej wersji". Czas się nie rozciąga, nie jest z gumy. W nowym Małym ZUS nie możesz być na karcie podatkowej bez vat, bo w tej formie opodatkowania NIE wykazujesz żadnych dokumentów świadczących o przychodach z działalności gospodarczej. Jeśli byłeś na etacie to jesteś opodatkowany na zasadach ogólnych. Przejść na inne zasady nie jest łatwo i można to zrobić tylko z końcem roku. To samo tyczy się VAT.

PS. Może prościej. Jesteś na duży ZUS od samego początku. Płaciłeś tylko zdrowotną bo resztę składek opłacał ci pracodawca. Jak rezygnujesz z etatu składki musisz sobie zapłacić sam. Ponieważ byłeś na dużym ZUS nie możesz ot tak sobie z niego wyskoczyć. Ratuje Cie tylko nowy mały zus o ile spełniasz warunki zawarte w ustawie.

Ostatnia edycja:
Powrót