Prepraszam; czy podpisac dokument? (bo nie wszystko jest prawda)

• Autor wątku Autor wątku Leniuch_z_Silezii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leniuch_z_Silezii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Dokument jest "wniosek kwalifiacijny obywatela Ukrainy do zwolnenia z partycypacji w kosztach pomocy zgodnie z przepisami art. 12 ust. 17 z dnia 2 marca 2022 r. o pomocy obywatelam Ukrainy w zwiazku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego panstwa"

Pani "robila krzyzyk" : "posiadam orzeczenie o niepelnosprawnosci lub stopniu niepelnosprawnosci lub orzeczenie, o ktorym mowa w art. 5 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i spolecznej oraz zatrudnianiu osob niepelnosprawnych"

Ale nie mam teraz tego "orzeczenie o niepelnosprawnosci", ni inniego orzeczenia nie mam; mam tylko "decyzia komisji wojskowej", i "ewidencja", (co jestem chory i niezdolny byc zolnier); mowily mi w osriodku opieki zdrowotniej, ze to nie jest orzeczenie

I takze: pani mowila mi, ze jest "prawnica ukrainska", ale nie pokaz-la mi ni ewdencji prawniczej, nic; pani mowila takze, ze jest w prace, w "hotelu dla uchodcow", ale nie pokaz-la/nie miala papierz ; pani mowila mi "na jutro, na 8 godzina, bedze komisja", ale nie mowila co ta komisja, jak zowie sie ta komisja; jak tak?

A jestem umowiony w MOPSU (mejsky osriodek pomocy spolecznej) na jutro, na 11 godzina urzednyk z MOPS bedze z mi do lekarza, i lekarz bedze decydowac diagnoz, ; i w osriodku opieki zdrowotnej mowily mi, ze "pewna, bez decyzji tego lekarza, ne bedze powodu do nepelnsprawnosci"...

No to co robic? Nie chczem ryzyku, i nie chczem podpisac to co pewen nie jest prawda.... Prosze porada
A jesli bedze komisja? (na 8 godzna) Co robic, co mowic?

Najprawdopodobniej potrzebujesz orzeczenia o niepełnosprawności lub stopniu niepełnosprawności (orzeczenie powiatowych komisji do spraw orzekania o niepełnosprawności) lub orzeczenie o częściowej/całkowitej niezdolności do pracy wydane przez ZUS (lub może np. KRUS dla rolników).
Inne dokumenty prawdopodobnie nie będą uwzględniane.
W Polsce jest spory bałagan prawny z uznawianiem ukraińskich dokumentów, m.in. rozporządzenie o "świadczeniach 40zł" za zakwaterowanie uchodźców są napisane w taki sposób, że niby świadczenie przysługuje małoletniemu niepełnosprawnemu i jego opiekunowi - ale w praktyce nie, bo żąda się dokumentów, które nie są wydawane w ramach ukraińskiego systemu niepełnoletnim, a jedynie dorosłym.

Najlepsze co możesz zrobić to postarać się o polskie orzeczenie o niepełnosprawności, ale to procedura która może trwać kilka miesięcy.

Powrót