Presco / E-sad / Zagranica / 14 dni

• Autor wątku Autor wątku andrew123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrew123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

To moj pierwszy post wiec przepraszam jak przegapie jakies procedury. Na forum znalazlem duzo informacji w mojej sprawie ale wciaz mam pewne watpliwosci i licze, ze ktos mi pomoze.

Bez mojej wiedzy i upowaznienia tesciowa (ponad 80-letnia inwalidka) odebrala list polecony z e-sadu (Lublin) z wezwaniem do zaplaty naleznosci na rzecz Presco sprzed prawie 10 lat. Poniewaz mieszkam zagranica dowiedzialem sie o tym prawie 2 tyg pozniej. Dzisiaj mija termin od daty wyslania listu a tesciowa nawet nie wie kiedy go odebrala.

Chce zlozyc sprzeciw w tej sprawie na stronie e-sad i od wczoraj czekam na aktywacje konta. Wiem, ze mam na to 14 dni od otrzymania pisma. Czy ktos wie od kiedy te 14 dni sie liczy? Od odebrania listu poleconego przez kogokolwiek czy od dnia kiedy ja wiem o tym liscie?

Co i jak mam zrobic bedac poza Polska jezeli te 14 dni minely? Czytalem, ze w takim przypadku sklada sie wniosek o przywrócenie terminu. Czy to moge zrobic przez strone e-sad? Jak najlepiej umotywowac taki wniosek w tej sytuacji. Wszelkie inne porady w tej sprawie sa bardzo mile widziane.

Z gody dziekuje!

Termin liczony jest od dnia odebrania. Teściowa podpisała potwierdzenie odbioru, które wraca do sądu i na tej podstawie liczony jest termin oraz potwierdzenie odbioru korespondencji.

Może Pan złożyć wniosek o przywrócenie terminu argumentując, że nie był Pan w kraju w momencie dostarczenia korespondencji z sądu.

Ponadto istnieje inna sytuacja. Jeżeli sprawa jest z przed 10 lat, jest najprawdopodobniej przedawniona. Jeżeli otrzyma Pan od sądu nakaz zapłaty wystarczy złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty i podnieść przedawnienie roszczeń.

Dziekuje za porade. Poniewaz nie wiem kiedy tesciowa odebrala pismo czy moge zaryzykowac i wyslac sprzeciw i ewentualnie pozniej zlozyc wniosek o przywrocenie terminu? Znam tylko date wyslania pisma i od tego czasu minelo 2 tyg wczoraj. Nawet jesli bylo dostraczone na drugi dzien od wyslania to skladajac sprzeciw dzisiaj (czekam jeszcze na certyfikat!) powinienem zdazyc. Mam nadzieje, ze do tego czasu doszukam sie na forum co powinno byc dokladnie w tym sprzeciwie...

Oczywiście, że Pan może. Najwyżej sąd odrzuci Pana sprzeciw, uzasadniając niedotrzymanie terminu.

To tylko sie upewnie, ze jezeli taki wniosek zostanie odrzucony to wtedy skladam wniosek o przywrocenie terminu i ponowny sprzeciw?

I jeszcze jedna rzecz. Przekopalem forum w celu sklecenia tego sprzeciwu. Wciaz nie mam certyfikatu i nie wiem jak taki formularz online wyglada a zakladam, ze mam napisac cos takiego:

"Niniejszym zaskarżam w całości nakaz zapłaty wydany w postępowaniu upominawczym przez Sąd Rejonowy w Lublinie z dnia xxx, sygn. akt XXX i wnosze o oddalenie powództwa w całości jako bezzasadnego z uwagi na przedawnienie roszczeń dochodzonych przez powoda. Rownoczesnie pozwany wnosi o przeprowadzenie rozprawy pod jego nieobecność oraz o zasądzenie na jego rzecz kosztów procesu według norm przypisanych."

Moze tak byc? Wielkie dzieki za pomoc!!!

Mi certyfikaty przysylali (kilka już) max w 15 minut po złożeniu wniosku. Może sprawdź spam?

Powrót