Presco link4

• Autor wątku Autor wątku kajtucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kajtucha

kajtucha

Użytkownik
Odpowiedzi
44
witam, proszę o pomoc

mam na pieńku z firmą windykacyjna PRESCO i Link4. Sprawa wygląda tak: mąż miał ubezpieczenie auta w LINK4 ale sprzedaliśmy auto informując o tym Link4 przez telefon, przy czym konsultantka prosiła byśmy na podany przez nią adres mailowy wysłali pismo o rezygnacji z ubezpieczenia. Zrobiliśmy oczywiście jak prosiła, pamiętam do dziś jak to pisałam i wysyłałam mailem z podpisem męża (skan) ale problem polega na tym że 1. uznałam że sprawa załatwiona i wyrzuciłam to pismo (wiem że mało odpowiedzialna jestem...) 2. nie zapisalam na mailu wysłanej wiadomości a 3. pismo z kompa skasował nieoczekiwany format...
Link4 dzwonił do męża jakiś rok temu (po roku od tego wydarzenia), że mamy zaległości z tytułu nieopłaconej składki za oc, przez telefon wszystko uzgodnili i niby było ok aż tu nagle przychodzi pismo z PRESCO że przejęli nasz dług... i tak jedno drugie trzecie dziesiąte... że sąd że BIG... zaczęłam grzebać w ustawach i w regulaminie link4 i znalazlam:

USTAWA z dnia 22 maja 2003 r.o Ubezpieczeniach Obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. Nr 124, poz. 1152)
Rozdział 1
Art. 31. 1. W razie zbycia pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na nabywcę pojazdu przechodzą prawa i obowiązki zbywcy wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że nabywca wypowie ją przed upływem 30 dni od dnia nabycia pojazdu mechanicznego. W przypadku wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni następujących po dniu nabycia pojazdu mechanicznego. 2. W razie niewypowiedzenia przez nabywcę pojazdu umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w terminie określonym w ust. 1, zakład ubezpieczeń dokonuje ponownej kalkulacji należnej składki z tytułu udzielanej ochrony ubezpieczeniowej, poczynając od dnia zbycia pojazdu, z uwzględnieniem zniżek przysługujących nabywcy oraz zwyżek go obciążających, w ramach obowiązującej taryfy składek

http://www.link4.pl/files/owu_nnw.pdf
Informacja Dotycząca Umów Ubezpieczenia Odpowiedzialności Cywilnej Posiadaczy Pojazdów Mechanicznych, co zamie jako załącznik do pisma.
Zasady zawierania umów ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej
posiadaczy pojazdów mechanicznych zostały określone w Ustawie
z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych,
Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze
Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r., nr 124, poz. 1152
z późn. zm.), zwaną dalej Ustawą.
(...)
Sprzedając swój samochód przekazujesz wraz z nim również swoje
ubezpieczenie OC i to osoba, która kupiła od Ciebie pojazd ma prawo
zadecydować czy będzie korzystała z Twojej polisy OC do końca jej
ważności, czy też wypowie dotychczasową umowę i zawrze nowe
ubezpieczenie OC. Decyzję o ewentualnym wypowiedzeniu Twojej
umowy nowy właściciel musi przekazać ubezpieczycielowi w ciągu
30 dni od dnia zakupu – mówi o tym art. 31 Ustawy. Jeśli w tym
czasie zakład ubezpieczeń nie otrzyma wypowiedzenia od nowego
właściciela, będzie to oznaczało, że do końca ważności Twojej polisy
OC będzie on z niej korzystał, a Ty nie otrzymasz zwrotu składki.
Pamiętaj, że jeśli sprzedajesz swój samochód, to na Tobie ciąży
obowiązek przekazania nowemu właścicielowi Twojej polisy ubezpieczenia
OC, a także powiadomienia ubezpieczyciela o tym fakcie
oraz przekazania danych nowego właściciela Twojego pojazdu – masz
na to 30 dni od dnia sprzedaży (art. 32 ust. 1 Ustawy). Mając polisę
OC w Link4 wystarczy, że w takiej sytuacji przekażesz nabywcy
certyfikat ubezpieczenia OC oraz zadzwonisz do nas pod numer
(22) 444 44 44 lub wypełnisz odpowiedni formularz na naszej stronie
internetowej (Link4 - Ubezpieczenia OC, AC, komunikacyjne, turystyczne i mieszkaniowe). Dużym ułatwieniem będzie też przesłanie
do nas kopii umowy kupna-sprzedaż

teraz przysłali mi pismo z ostatecznym wezwaniem do zapłaty, w którym piszą że jesli im nie spłace długu podejmą czynności których efektem może być wszczęscie egzekucji komorniczej, zajęcie rychomości, nieruchomości wypłaty itp...

co robić???? postępowaliśmy zgodnie z ich wytycznymi a oni mają w nocie nasze pisma, zarówno link4 jaki i Presco i ciągną nas dalej i dalej...

Powrót