PRESCO, nakaz zapłaty, cesja wierzytelności a przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku dr_greene
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dr_greene

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień Dobry.
Mam skomplikowaną dla mnie sprawę.
Otóż w 2002 roku wziąłem dla znajomych pewną rzecz na raty na siebie.
Oni go nie spłacali i powstał dług, ale do rzeczy.

Dziś dostałem pismo z e-sądu z Nakazem Zapłaty w postępowaniu upominawczym.
W uzasadnieniu napisane jest (w skrócie)
UZASADNIENIE Powód P.R.E.S.C.O.Investment I Niestandaryżowany Sekur/tyzacyjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty na podstawie umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-30 przejął od firmy INVEST-BANK S.A. prawo do wierzytelności wobec pozwanego z tytułu niespłaconego kredytu.
Powód poinformował pozwanego o cesji wierzytelności pismem z dnia 2012-02-02.
Pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował swojego zadłużenia wynikającego z: -Odsetki umowne nr xxxxxx z dnia 2002-09-03 na kwotę xxx zł płatna do dnia 2013-01-25 -Kapitał nr xxxxxx z dnia 2002-09-03 na kwotę xxx zł płatna do dnia 2011-12-30 -Odsetki karne nr xxxxxx z dnia 2002-09-03 na kwotę xxx zł płatna do dnia 2013-01-25 w związku z czym zostało skierowane powództwo do Sądu. Powód wskazał w pozwie wartość przedmiotu sporu zgodnie z częściowym wykazem wierzytelności do umowy cesji z dnia 2011-12-30. W związku z powyższym powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz kwoty xxxx zł wraz z ustawowymi odsetkami liczonymi od kwoty niespłaconego kapitału, kwoty odsetek oraz pozostałych należności dochodzonych niniejszym pozwem do dnia zapłaty. Nadto powód wnosi o zasądzenie na jego rzecz kosztów postępowania wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych.

Szukałem tej umowy, ale nie znalazłem. A wiem, że w niej powinien być zapis o terminie w jakim bank może wystawić BTE. Pamiętam tyle, że umowa była we wrześniu 2002 roku na kredyt na zakup komputera z okresem spłaty 3-ch lat (36 rat). Czy są jakieś ogólne przepisy co do terminu wystawienia BTE, które umieszcza się w umowie?

Moje pytanie jest następujące. Czy mogę podnieść zarzut przedawnienia?
Uprzedzając pytania - nigdy nie prowadziłem z nimi żadnej korespondencji.
Nie wiem też, skąd się wzięły podane powyżej daty przy kwotach wierzytelności.

Z góry dziękuję za pomoc.

Możesz podnieść zarzut przedawnienia, od jego oceny jest sąd.

Dopiero jeśli sąd go nie uzna w I instancji i ustali stan faktyczny, jest sens pytać na forum.

Dziękuję za informację.
W takim razie piszę zarzut przedawnienia.

Powrót