PRESCO Sąd żąda nr PESEL w moim pozwie przeciwko Presco o zwrot kosztów komorniczych

• Autor wątku Autor wątku gamirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
gamirek napisał:
Czy dodać informację o istnieniu Presco Warszawa w uzupełnieniu mojego pozwu?

O to w sumie pyta Cię Sąd w doręczonym wcześniej piśmie (adres siedziby strony).
Problem chyba będzie i z tym, że to, co jest w Polsce wygląda na samodzielna spółkę, a więc być może konieczna byłaby też zmiana strony pozwanej.

Ważne jest to kto (która) spółka dostała kasę. Czy presco w LUX czy w Polsce.

rafal_26 napisał:
Ważne jest to kto (która) spółka dostała kasę. Czy presco w LUX czy w Polsce.
Presco na pewno nie udzieli takich informacji.
Jakiś pomysł, jak to ustalić? Na jakie konto Presco poszła kasa, wie tylko komornik. Czy można zadzwonić, czy trzeba osobiście udać się do komornika ( a mam czas do 9 stycznia - 7 dniowy termin sądu na uzupełnienie braków formalnych). Czy komornik ma obowiązek udzielenia mi informacji na które konto Presco przesłał moje pieniądze?

Ostatnia edycja:
Nie ma znaczenia na jakie konto tylko kto był wierzycielem. A to masz na każdym piśmie od komornika.

rewt napisał:
Nie ma znaczenia na jakie konto tylko kto był wierzycielem. A to masz na każdym piśmie od komornika.

Jak widać w załączniku w piśmie komornika wierzycielem jest Presco Luxemburg, ale o dziwo adres Piły. W moim załączniku z postu nr 5 tego wątku ( postanowienie eSądu) jest tylko Presco Luxemburg. Jak to interpretować ??

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Tak, że siedzibą jest Luksemburg, a w Pile jest adres do doręczeń na terenie RP.

W związku z tak sprzecznymi informacjami, czy można dołączyć do pisma uzupełniającego mój pozew, wniosek do sądu o ustalenie, która firma powinna być pozwana ?

Myślę, że w piśmie uzupełniającym pozew podam wszystkie trzy adresy i niech sąd sobie wybierze stosowną firmę i co z tym fantem dalej zrobić. Skontaktuję się z też komornikiem i podam, na jakie konto poszła kasa. Bo podejrzewam, że sugestia Rafała_26, że poszła na polskie konto Presco S.A. jest bardzo, bardzo prawdopodobna.

DOBRZE ???:wow:

Ostatnia edycja:
To nie Sąd ustala kto ma być pozwany. Ta decyzja należy niestety do powoda, czyli -w tym wypadku do Ciebie.

Obawiam się też że podanie trzech różnych adresów może nie zostać uznane za prawidłowe uzupełnienie braku formalnego pozwu.

Zarząd P.R.E.S.C.O. GROUP S.A. informuje o objęciu w dniu 5 lipca 2012 roku 91 000 udziałów podmiotu zależnego od P.R.E.S.C.O. - Presco Investments S.a.r.l. (Podmiot Zależny).

Presco Investments S.a.r.l. z siedzibą w Luksemburgu przy ul. 5, rue Guillaume Kroll, L-1882 Luxembourg, wpisana do rejestru prowadzonego przez Rejestr Handlowy i Spółek w Luksemburgu, dział B, pozycja 124417, jest podmiotem w 100% zależnym od Spółki. Posiadane przez P.R.E.S.C.O. udziały stanowią 100% kapitału zakładowego i uprawniają do wykonywania 861 316 głosów, co stanowi 100% ogółu głosów na Zgromadzeniu Wspólników Podmiotu Zależnego.

Znalazłem to tutaj.

Czyli 100% właścicielem spółki córki Presco Luxemburg jest spółka matka Presco S.A. Polska.

Czy to coś wnosi nowego odnośnie problemu kogo pozwać ? Czy można pozwać spółkę matkę za grzechy spółki córki?

gamirek napisał:
Czy to coś wnosi nowego odnośnie problemu kogo pozwać ? Czy można pozwać spółkę matkę za grzechy spółki córki?
Nie. Pozywasz Presco z Luksemburga, wskazując adres do doręczeń w Pile. Właściwość miejscowa sądu może być też twoja. Czas pokaże co będą kombinowali.

Powrót