Presco -skuteczne wniesienie sprzeciwu..Postanowienie

• Autor wątku Autor wątku Dakota 13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dakota 13

Dakota 13

Użytkownik
Odpowiedzi
219
Niedawno dostałam pismo od komornika który ustalił mój adres .Dowiedziałam sie że mam egzekucję komorniczą , wierzycielem jest Presco i dotyczy to debetu który miałam na koncie w wys 120 zł sprzed sześciu lat
Nakazu Zapłaty nie otrzymałam ponieważ się przeprowadziłam i wszystko szło na poprzedni adres zamieszkania i zameldowania
Napisałam więc do E-pu
Wniosek o Przywrócenie Terminu Do Wniesienia Sprzeciwu i Sprzeciw do Nakazu Zapłaty

Dziś otrzymałam pismo z postanowieniem wystawione przez referendarza sądowego że Postanawia
Stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
Przekazać rozpoznanie sprawy do SR dla Łodzi śródmieścia

Chciałam się spytać czy to że w całym postanowieniu ani razu nie jest wymienione to iż złożyłam Wniosek o Przywrócenie terminu Do Złożenia Sprzeciwu jest prawidłowe?
Ponadto chciałam spytać co oznacza zapis który jest w postanowieniu cyt:

Wniesienie przez pozwanego sprzeciwu przed dniem w którym nastąpiło skuteczne doręczenie nakazu zapłaty (a tym samym przed rozpoczęciem biegu terminu do zaskarżenia nakazu zapłaty ) nie powoduje jego bezskuteczności. Przepisy k.p.c. wiążą bezskuteczność czynności procesowej jedynie z podjęciem jej po upływie terminu,nie przewidują natomiast negatywnych skutków w razie podjęcia czynności procesowej zanim jeszcze termin rozpoczął bieg.

Zupełnie tego nie rozumiem :(

W takich sprawach jak Twoja pisanie wniosku o przywrócenie terminu jest trochę na wyrost. Z reguły jest on odrzucany ze względu na to, że termin nie zaczął biec i nie ma czego przywracać. Bieg terminu zaczyna się od chwili doręczenia nakazu, a Ty go nie otrzymałaś. We fragmencie, o który pytasz chodzi o to, że wniosłaś sprzeciw zanim termin zaczął bieg ( przed otrzymaniem nakazu).
Wszystko jest jak najbardziej w porządku - sprzeciw skutecznie wniesiony.
Możesz pisać wniosek do komornika o umorzenie egzekucji i obciążenie kosztami egzekucyjnymi wierzyciela.

Ostatnia edycja:
eewwaa1111 napisał:
W takich sprawach jak Twoja pisanie wniosku o przywrócenie terminu jest trochę na wyrost. Z reguły jest on odrzucany ze względu na to, że termin nie zaczął biec i nie ma czego przywracać. Bieg terminu zaczyna się od chwili doręczenia nakazu, a Ty go nie otrzymałaś. We fragmencie, o który pytasz chodzi o to, że wniosłaś sprzeciw zanim termin zaczął bieg ( przed otrzymaniem nakazu).
Wszystko jest jak najbardziej w porządku - sprzeciw skutecznie wniesiony.
Możesz pisać wniosek do komornika o umorzenie egzekucji i obciążenie kosztami egzekucyjnymi wierzyciela.

Dziękuję za informację ewo :). Czy Wniosek o Umorzenie Egzekucji i wniosek o obciążenie kosztami egzekucji są pisane osobno czy w jednym wniosku to zamieścić? Na jakiej podstawie go uzasadnić ? Byłabym wdzięczna za jakiś wzór. Szukałam w internecie ale tam są tylko wzory pism o Umorzenie na wniosek wierzyciela.
Po za tym mam pytanie? Czy rzeczywiście mogę teraz napisać wniosek do e-sądu powołując się na punkt pierwszy w postanowieniu które otrzymałam wczoraj ? przeczytałam tu na Forum że mogę tak postąpić ,ale nie wiem czy Na ten wniosek nie jest już po prostu za późno.

Ostatnia edycja:
Wniosek do komornika o umorzenie egzekucji.
Powołując się na orzeczenie Sądu........w...... o utracie mocy nakazu zapłaty wydanego dla powoda ...... wnoszę o umorzenie egzekucji i obciążenie kosztami egzekucyjnymi powoda ze względu na bezzasadne wszczęcie egzekucji ponieważ wskazał niewłaściwy adres do doręczenia pozwu i nakazu zapłaty.
Musisz zamieścić swoje dane , sygn. akt (z pisma od komornika), wskazać komornika do którego kierujesz wniosek. Jako załącznik dodaj orzeczenie sądu (dla siebie zrób ksero).
Nie rozumiem o jaki wniosek do e-sądu pytasz :rolleyes:

Dalszy ciąg historii...otóż wniosłam Skuteczny Sprzeciw do Nakazu Zapłaty i wysłałam go wraz z Wnioskiem o Umorzenie postępowania Egzekucyjnego do Komornika. Dnia dzisiejszego dostałam Pismo od Komornika
Postanowienie Na Wniosek Wierzyciela o umorzeniu postępowania egzekucyjnego art 825 pkt.kpc
Komornik całymi kosztami obarczył mnie i ...
Zwrócił tytuł wykonawczy wierzycielowi .Jaki tytuł skoro tytuł wykonawczy utracił moc i na swojej stronie w E-pu nawet go nie mam.
Jak mam to rozumieć? To znaczy że komornik w ogóle nie ustosunkował się do mojego pisma?
Wygląda to tak jakby nie mogąc wyegzekwować ode mnie roszczenia umorzył postępowanie na wniosek wierzyciela a mój wniosek zostawił bez odpowiedzi.
Jak to będzie wyglądało w dalszym postępowaniu?
Dług jest przedawniony i czekam na rozprawę w SR. Czy od tego pisma od komornika o umorzeniu postępowania Presco może przez dziesięć lat upominać się o zapłatę?

Umorzył na wniosek wierzyciela? Z art. 825 pkt 1? Skarga na czynności komornika - wnosisz o:
1.uchylenie czynności komornika polegającej na umorzeniu post. egzekucyjnego na podstawie art.825 pkt 1 kpc
2.umorzenie postępowania na podstawie art.825 pkt 2 kpc ponieważ nakaz zapłaty utracił moc w całości
3.uchylenie postanowienia komornika sadowego o obciazeniu kosztami post. egzekucyjnego dłużnika
4.obciążenie kosztami postępowania egzekucyjnego wierzyciela na podst. art. 49 pkt 4 ustawy o komornikach sadowych i egzekucji
5. zwrot dłużnikowi kosztów postępowania egzekucyjnego pobranych od dłużnika przez komornika sadowego
6.zasądzenie od wierzyciela na rzecz dłużnika kosztów niniejszego postępowania w tym kosztów sadowych.
W uzasadnieniu rozwiń te pkt. Zapoznaj się z art. 825 pkt 1 i 2 kpc i tym art. 49 uoksie - zrozumiesz o co chodzi.
Wzory skargi znajdziesz w google....

Ostatnia edycja:
Dakota 13 napisał:
Dług jest przedawniony i czekam na rozprawę w SR. Czy od tego pisma od komornika o umorzeniu postępowania Presco może przez dziesięć lat upominać się o zapłatę?
Nakaz utracił moc w calości czyli jakby go wcale nie było - presco nic już z nim zrobić nie może.

Dziękuję Ewo,tak myślałam. Problem w tym że ta skarga jest płatna. Koszty postępowania są mniejsze od opłaty za wniesienie skargi.
Całkowite koszty to 102 zł z czego dla komornika 47 zł a na rzecz wierzyciela 55,08
Wierzyciel zapłacił 55,08
Nie wiem co robić
Czy koszty egzekucji komorniczej z Zawiadomienia o Wszczęciu Egzekucji w kwocie 352 zł też muszę zapłacić?
Czy można Wnieść Skargę na Komornika bez opłaty ? W tej chwili nie pracuję i moja sytuacja materialna nie jest rewelacyjna.
Co będzie dalej z tą sprawą jeżeli skargi nie wniosę

Wniesienie skargi kosztuje 100 zł Jeżeli jej nie wniesiesz to i tak komornik należne mu koszty ściągnie. Możesz wystąpić do sadu z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sadowych i dołączyć do niego oświadczenie, że nie jesteś w stanie ich ponieść bez uszczerbku utrzymania koniecznego dla siebie i rodziny.
Co będzie dalej z tą sprawą jeżeli skargi nie wniosę
Została skierowana do SR właściwego dla Ciebie i tam będzie rozpatrywana - sprawa z komornikiem nie ma z nią nic wspólnego.

Ostatnia edycja:
eewwaa1111 napisał:
Została skierowana do SR właściwego dla Ciebie i tam będzie rozpatrywana.

Ewo to stary wątek, ale może Ty lub ktoś inny mi pomoże. Jestem w identycznej sytuacji. Czekam od kilku miesięcy na rozpatrzenie skargi na komornika. Jednak mój problem jest inny: E-sąd orzekł w czerwcu, że skutecznie wniosłam skargę, że utrata mocy nakazu zapłaty, że przekazuje do SR w Łodzi itd.
Minęło 5 miesięcy a SR niczego nie dostał... Co więcej e-sąd dalej zajmuje się ta sprawą, zamiast odesłać dokumenty. 4 dni temu sędzia z Lublina zarządził, zwrócenie się do komornika o udzieleni informacji w jakiej dacie, pod jakim adresem i jakiej formie doręczył mi zawiadomienie o wszczęciu egzekucji. (Widzę w tym rękę komornika, na którego doniosłam w skardze, że mnie wprowadził w błąd, wmawiając mi że koszty komornicze są ZAWSZE po stronie dłużnika... ale to inny rozdział historii).

2 pytania zasadnicze:
1. czy e-sąd może dalej zajmować się moją sprawą, po utracie mocy nakazu zapłaty i postanowieniu o przekazaniu do mojego SR?

2. Czy mogę skutecznie skarżyć się na opieszałość sądu w przekazaniu dokumentacji (wszak to już ponad 5 miesięcy)?

Zapewne powód zaskarżył postanowienie i karuzela kręci się dalej.

rewt napisał:
Zapewne powód zaskarżył postanowienie i karuzela kręci się dalej.
ale takie postanowienie e-sądu zaskarżyć można tylko w punkcie drugim tj. co do właściwości sądu, do któego przekazywana jest sprawa. postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu niezaskarżalne. nakaz jest dawno uchylony, egzekucja komornicza wina była zostać umorzona w trybie art. 825 pkt 2 kpc już dawno temu.

sunnyTM - napisz co się dzieje w sprawie, co zrobiłaś jakie wnioski napisałaś, co zostało załatwione bo jak na razie to z opisu nie wiadomo jaki masz problem. a że sprawa gdzieś tam sobie wisi pomiędzy sądami to ci to chyba nie przeszkadza

sunnyTM:

czy wnosiłaś skargę na klauzulę?
jeśli tak, to pewnie sr teraz to rozpoznaje, więc spokojnie.

Możesz zadzwonić i zapytać co dzieje się w sprawie.

jewrry23:

jest zaskarżalne i wybacz, ale nie chce mi się Ci tłumaczyć, dlaczego.

jerry23 napisał:
sunnyTM - napisz co się dzieje w sprawie, co zrobiłaś jakie wnioski napisałaś, co zostało załatwione bo jak na razie to z opisu nie wiadomo jaki masz problem
Napisałam na początku roku wszystkie 3 pisma:
1. Wniosek o przywrócenie terminu
2. Sprzeciw do nakazu zapłaty
3. Zażalenie na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności (na wypadek gdyby nie przywrócili mi terminu)

Sąd postanowił:
I. odrzucić wniosek pozwanej o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty; (bo ten nie rozpoczął swojego biegu)
II. stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości;
III. przekazać rozpoznanie sprawy do Sądu Rejonowego dla Łodzi-Śródmieścia.

Komornik umorzył wobec tego postępowanie i obciążył mnie kosztami komorniczymi (na to wniosłam skargę i czeeekam na jej rozpatrzenie).

Presco oddało mi pieniądze (z pominięciem kosztów komorniczych).

Czekałam 5 miesięcy, aż sprawa trafi do mojego Sądu Rejonowego, tak jak postanowiono w czerwcu. Sąd w Łodzi jednak niczego nie dostał, a dziś w e-sądzie zobaczyłam nowe zarządzenie! Sędzia w Lublinie zwraca się do komornika co jak i kiedy mi doręczył...

Czy oni mogą dalej się grzebać w tych papierach zamiast je wysłać do SR w Łodzi?

rafal_26:
Masz zapewne na myśli:
Art. 359. § 1. Postanowienia nie kończące postępowania w sprawie mogą być uchylane i zmieniane wskutek zmiany okoliczności sprawy, chociażby były zaskarżone, a nawet prawomocne.

Ostatnia edycja:
a dlaczego nie gonisz presco za koszty komornicze?

Sama nie wiem czemu :( Chyba chciałam wykorzystać najkrótszą drogę. Jeśli się nie uda, to zostawię to sobie jako plan B.

Jest tak, jak napisałem, sędzia teraz musi rozpoznać skargę na klauzulę, referendarz tego nie robi, bo takie są wytyczne w apelacji lubelskiej. W Warszawie to referendarz sam uchyla w takiej sytuacji klauzulę wykonalności.

Przecież pisaliśmy o tym tyllllleeee razy...

Powrót