Presco

• Autor wątku Autor wątku An Gucio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

An Gucio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam, nie znalazłam odpowiedzi na mój problem. Otóż mój znajomy około 2 lat temu dostał nakaz zapłaty od komornika, ale udało mu się wygrać w e-sądzie z Presco(przedawniony dług z Presco sprzed 10 lat-było tego razem z odsetkami i kosztami ze 4000). Dziś przyszło mu ze zwykłego sądu, ze Presco upomina się o 220 zł plus odsetki z 2012 r. za niezwrócone urządzenie z Canal plus. Jesli ktoś ma doświadczenie to prosimy o pomoc.Czy coś należy wysłać do sądu czy czekać na rozprawę, która odbędzie się w marcu. On żadnego urządzenia nie ma i nie mieszka pod starym adresem od 10lat, zadnj korespondencji nie otrzymywał,więc nie wie czy jakaś korespondencja mu przychodziła. Dziwne to troche, bo w poprzedniej sprawie presco miało podany nowy adres a wszystko przychodzi na stary

ale w czym jest problem?

An Gucio napisał:
Dziś przyszło mu ze zwykłego sądu, ze Presco upomina się o 220 zł plus odsetki z 2012 r.
Co to znaczy? Jakie pismo z sądu przyszło? Nakaz zapłaty wraz z pozwem? Sam pozew? Od tego zależy co musisz zrobić.

1.Wezwanie z Sądu gdzie będzie przesłuchiwany w charakterze strony z powództwa Presco Investments. Zgłaszany dowód: Duplikat umowy cesji wierzytelności z dnia 2012.09.28. Fakt podjegający stwierdzeniu :zawiadomienie pozwanego o cesji wierzytelności(on nic nie dostał gdyż pod starym adresem nie przebywa od 10 lat, presco miało tez nowy adres a wysyłaja na stary)
2.Czy coś należy wysłać do sąduJakiś sprzeciw) czy czekać na rozprawę, która odbędzie się w marcu

Piszesz o wezwaniu na rozprawę a cytujesz wnioski dowodowe z pozwu. Mniemam więc, że jednak dostałeś pozew (widocznie, nawet na torturach o tym pozwie nie zamierzasz napisać). Wnieś odpowiedź na pozew. W odpowiedzi podnieś zarzuty: 1. nieudowodnienia istnienia roszczenia przez powoda; 2. przedawnienia roszczenia.

Robilee masz rację to pozew

ale wezwanie jest na 1 stronie :)

i dziękuję za odpowiedź :)

Mam jeszcze takie pytanko, skoro znajomy miał cyfrę ponad 10 lat temu, a Presco wymyślil dług z 2012 r(wnioski dowodowe), to czy dług jest przedawniony. Czy lepiej stawic się na rozprawę i tam wyjaśnić?

An Gucio napisał:
Presco wymyślil dług z 2012 r
Presco niczego nie wymyślił. Po prostu nabył wierzytelność od Cyfry. Jeśli roszczenie pochodzi sprzed 10 lat, to oczywiście dawno jest przedawnione.

An Gucio napisał:
Mam jeszcze takie pytanko, skoro znajomy miał cyfrę ponad 10 lat temu, a Presco wymyślil dług z 2012 r(wnioski dowodowe), to czy dług jest przedawniony. Czy lepiej stawic się na rozprawę i tam wyjaśnić?

Wymyślone długi nie są dowodem ;)
To presco musi udowodnić, że:
a) miałeś umowę z cyfrą
b) dostałeś dekoder i go nie oddałeś.

dlug nie jest z 2012. z 2012 jest umowa cesji a ta data nie ma zadnego znaczenia

Obecnie większość sądów roszczenia presco oddala, jako bezzasadne.

Jednak warto sporządzić odpowiedź na pozew i zakwestionować zawarcie umowy oraz podstawę naliczenia kary umownej.

Musisz to jednak wyraźnie zakwestionować, nie możesz przyznać, że umowa była zawarta itp.

Witam serdecznie.
Podepnę się do tematu, mam dokładnie taki sam problem jak An Gucio, cesja nastąpiła 28.09.2012. Oczywiście była sprawa w e-sądzie, złożyłam sprzeciw i pozew Presco oddalono z powodu przedawnienia. Czy mam spokojnie iść na sprawę czy można wcześniej coś zrobić - może spłata tych 225,- plus odsetki, może napisać do sądu o przedawnieniu? Nie jestem na tyle wykształcona , aby sobie z tym poradzić, może ktoś podpowie jak się zachować?
Pozdrawiam.
Kaśka.

ale o co chodzi? był sprzeciw, pozew oddalono a piszesz o rozprawie i płaceniu 225 zł??? napisz co i jak ma być bo teraz to wszystko się wyklucza wzajemnie

Więc wyjaśniam - w zeszłym roku otrzymałam pozew do e-sądu w sprawie spłaty zaległości sprzed dziesięciu lat - teraz około dwunastu - wysłałam odwołanie i napisałam o przedawnieniu roszczeń Cyfry+ w stosunku do mnie. Sąd uznał moje odwołanie i odrzucono wniosek powoda. Teraz otrzymałam pozew do sądu okręgowego w mojej miejscowości i żądanie zapłaty 225,- na podstawie cesji z datą jak w poprzednim poście. Moje pytanie - czy dla spokoju zapłacić tę sumę czy iść na sprawę bez obaw, że cesja niczym - pod względem finansowym - nie grozi bo żądania powoda są przedawnione.
Kaśka.

Czy naprawdę nie jest pani w stanie napisać po polsku trzech zdań??!!

Rozumiem, że w zeszłym roku zostało prawomocnie oddalne roszczenie powoda x o zapłatę kwoty 225 złotych wraz z odsetkami?

Obecnie tego samego roszczenia dochodzi powód y???

kacha dalej kręcisz...
1. był e-sąd i nakaz
2. wniosłaś sprzeciw i nakaz uchylono, przekazując sprawę do sądu REJONOWEGO
3. w sądzie rejonowym powód uzupelnil kwity więc będzie rozprawa

czy sie zgadza? bo w sąd okręgowy to nie uwierzę, poza tym żadnego wniosku powoda nie odrzucono, tylko przyjeto twój sprzeciw (formalność) i uchylono wydany nakaz.

skoro roszczenie przedawnione to dlaczego taka chętna jesteś by płacic? nie karm hydry

witam, dzieki za podpowiedzi z tego forum -bardzo byly pomocne. Według wskazówek- w odpowiedzi na pozew podważył zarzut istnienia roszczenia i przedawnienia roszczenia. Dodatkowo pojechał na sprawe i Sąd oddalił powodztwo w całości.

Powrót